Старата максима "Работи за име, за да може един ден името да работи за теб" с пълна сила важи за Жозе Моуриньо. Вчера британските медии публикуваха официални финансови резултати на "Манчестър Юнайтед".

Там пише, че през декември клубът е трябвало да се раздели с 19,6 милиона паунда (22,2 млн. евро) за "непредвидени разходи". Така излиза и от изложение на изпълнителния директор Ед Удуърд. Ясно е, че става въпрос за неустойките по договорите на Жозе Моуриньо и специалистите от неговия щаб. Португалецът бе уволнен в последния месец на 2018 г.

15 милиона са изплатени на Специалния, а още 4,6 млн. на петима души от екипа му.

Това означава, че за трите освобождавания на Острова - две в "Челси" и едно в "Манчестър Юнайтед", в банковите сметки на Моу и хората му са постъпили общо 51 милиона паунда (близо 58 млн. евро), изчислява "Дейли Мейл". Естествено, че лъвският пай е за Жозе.

За първи път португалецът бе отпратен преждевременно през 2007 г. Тогава Роман Абрамович е трябвало да компенсира своя приятел и асистентите му с 23,1 млн. паунда. Следващото изгонване - в края на 2015 г., отново от "Челси", е коствало на руския милиардер и клуба "само" 8,3 млн.

Личи се, че Жозе Моуриньо при всички положения ти излиза скъп, независимо че напоследък е гонен отвсякъде, тръгва си със скандали, а колкото и все още да вдига купи, те не отговарят на високите му стандарти (така е от "Реал" Мадрид насам). Годишната заплата на треньора в "Юнайтед" възлизаше на 12 милиона паунда. Твърди се, че той изкарва по още около 10 млн. от рекламни договори.

Освен името, Моуриньо има зад гърба си и агента Жорже Мендеш, считан за един от най-влиятелните хора във футбола въобще.

На Световното в Русия португалецът беше привлечен като анализатор на тв канала Russia Today (RT) - за четири изяви (в четири дни) срещу 1,71 милиона паунда. Това прави по около 430 000 на ден.

Жозе не остана дълго без работа, след като видя изхода на "Олд Трафорд", нищо, че не е треньор. Седмици след това той прие офертата на финансираната от Катар група спортни канали beIN Sports. Според непотвърдена информация там му се плаща по 120 000 паунда на месец.

Жозе Моуриньо има (или имаше, някои са изтекли) рекламни договори със следните марки: Heineken, часовниците Hublot, Jaguar, тв канала BT Sport, Adidas, веригата хотели Atlantis, виртуалните игри EA Sports и чаят Lipton.

От всички тях се знае колко е взел за две години от бирената компания - 4 милиона паунда.