Испанският премиер Педро Санчес обяви в петък, че ще свиква предсрочни избори, след като парламентът не одобри проектобюджета за 2019 г.

Те ще се проведат на 28 април, но кампанията ще започне в момент, в който Великобритания се опитва възможно най-безболезнено да напусне Европейския съюз - на 29 март, предава Блумбърг.

За премиерката Тереза Мей съществува реалният риск, че противниците на Санчес ще се опитват да използват Брекзит като политическо оръжие - ще се фокусират върху спорния режим на британския остров Гибралтар.

Санчес вече накара Мей да отстъпи в дипломатическата борба за спорната територия миналия ноември, като заплаши сделката ѝ за Брекзит с вето. За да спечели подкрепата му, Обединеното кралство бе принудено да подпише писмо, с което да признае, че Гибралтар няма да бъде включен в бъдещата търговска сделка с ЕС.

Испанският лидер оповести, че Испания е постигнала победа, тъй като Великобритания щяла да бъде принудена да започне разговори за споделения суверенитет на острова.

Историята ще има значение, тъй като Мей се нуждае от испанската подкрепа. Докато времето изтича, тя се опитва да възобнови преговорите за Брекзит, за да сключи по-добро споразумение за ирландската граница - пръта в колелото, заради когото сделката на Мей забуксува. 

Подновените разговори ще дадат на Испания, както и на други заинтересовани държави, шанс да отправят нови изисквания в замяна на подкрепата си.

Много официални представители от екипа на Мей също вярват, че тя ще трябва да помоли за удължаване на срока за напускане на ЕС отвъд 29 март. За да се случи това, ОК ще се нуждае от подкрепата на всичките останали 27 държави членки в Европейския съвет, сред които е и Испания.

Същевременно вчера главният преговарящ за Брекзит от страна на Великобритания Оли Робинс заяви в брюкселски бар, че единствените опции пред страната са приемането на сделката на Мей или удължаването на срока - така изключи опцията за хаотичното напускане без сделка.

След категорично изразената опозиция на Камарата на общините срещу предложението на министър-председателката, подкрепата на останалите държави членки на Съюза за удължаване на срока за напускане може да се окаже ключова.