"България е в напреднала подготовка за всички възможни сценарии за Брекзит. Вече имаме два приети плана за действие, свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС - "със сделка" и "без сделка"."

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на двустранната си среща с главния преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние, която се проведе в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщи пресслужбата на Министерския съвет, цитирана от БТА.

В разговорите българският министър-председател посочи, че държим на ключовата роля на Европейската комисия за постигането на координиран подход между държавите членки, особено по отношение на подготвеността за Брекзит.

"За България на първо място стоят правата на гражданите, включително - социалните и здравните, пенсиите", добави премиерът Борисов.

Той заяви пълна подкрепа към главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и го поздрави за отличната работа на преговорния екип.

"Споразумението за оттегляне е възможно най-добрата основа за уреждането на Брекзит. То определя деликатен баланс, който гарантира правата на гражданите и бизнеса, бюджета на ЕС, целостта на Единния пазар и мирния процес в Ирландия", каза още премиерът Борисов пред Барние.

Българският министър-председател заяви, че подкрепяме виждането на ЕК, че Споразумението не подлежи на предоговаряне.

"В този контекст високо оценяваме усилията на Комисията за намиране на приемлива алтернатива в диалог с британската страна. Надяваме се Споразумението да бъде подкрепено от британския парламент", каза още премиерът Борисов.

Той бе категоричен, че в настоящия ключов момент единството на 27-те държави членки на ЕС е от изключителна важност. 

Бойко Борисов и Дейвид Харис. Снимка БТА

В Мюнхен Борисов се среща и с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис в Мюнхен, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Той и Харис отбелязаха отличните отношения, които България поддържа с еврейските организации в САЩ. Българският премиер посочи, че еврейските организации през годините са подкрепяли България по евроатлантическия й път. Той подчерта, че страната ни разчита американските еврейски организации да окажат съдействие за оползотворяването на потенциала за икономическо и търговско сътрудничество между България и САЩ.

"Активното ни сътрудничество има важна роля както за развитието на двустранните българо-американски отношения, така и за сътрудничеството между България и Държавата Израел", каза Борисов.

Министър-председателят подчерта, че страната ни споделя загрижеността на световната еврейска общност относно растящия антисемитизъм.

"Ние осъждаме и отхвърляме такива опити, а нашият отговор е силният ангажимент да изследваме и разказваме историята в цялата й трагична сложност", каза Борисов.

В кулоарите на конференцията Борисов разговаря и с министър-председателя на Либия Файез Сарадж. Предстояха му двустранни срещи също с председателкете на германския Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер и с председателя на парламентарната група на Християнсоциалния съюз в Бундестага Александер Добриндт, предаде БТА.

 

Правителството търси решение на казуса с либийския танкер, който е в ръцете на правосъдието

 

"Радвам се да те поздравя, знаеш колко много и важни са отношенията ни с Либия. Страхотни традиции и взаимоотношения. Сега се надявам да ни гостуваш в София и да възстановим предишните добри отношения", е казал Борисов, цитиран от БТА, в началото на двустранната си среща със Сарадж.

"Наистина е изключително удоволствие да се срещна с вас, г-н министър-председател. Имаме много добри традиционни отношения, които продължават десетилетия наред. Независимо от обстоятелствата, пред които сме поставени в последно време - в политически и друг аспект, имаме желание да работим с България именно по възстановяването на тези добри отношения", е отговорил премиерът на Либия.

Освен двустранните отношение и мерките срещу нелегалната миграция двамата са обсъдили задържането на моторния танкер "Бадр/Бдин" в пристанище Бургас.

"Въпросът е с частноправен характер, въпреки това българското правителството се ангажира с него, за да не се отрази неблагоприятно на двустранните отношения. Готови сме да решим въпроса по начин, взаимно устройващ и двете страни", е посочил Борисов,  добавяики, че корабът ще остане в Бургас до окончателното изясняване на ситуацията. "В България действа принципът на разделението на властите и всички досегашни действия на българската администрация са базирани на актове на съдебната власт. Либийската страна, чрез своите процесуални представители, има възможност да защити своите законни права и интереси пред независимия български съд".

Борисов разговаря с либийския си колега Файез ал Сарадж. Снимка БТА

Българският министър-председател е добавил, че адвокатите на либийската страна следва да представят всички релевантни документи пред съдебните власти за окончателно решаване на спорните моменти. А представителите на българската администрация ще се съобразят с влезлите в сила съдебни решения в съответствие с принципа за законност, от който се ръководят.

"За да няма и най-малка сянка на съмнение върху действията на българската държава по въпроса, всички компетентни органи на изпълнителната власт изясняват случая за евентуални неправомерни действия", е каза още Борисов.

Либийският му колега е заявил, че определя действията на българските власти по казуса като добри новини, съобщи БТА.