СИМОНА РУСЕВА

НАТО и Украйна започнаха днес тридневни военни маневри в Черно море. Въпреки протестите на Русия и крехкото примирие в Източна Украйна.

Във военното учение “Морски бриз 2014” участват САЩ, Канада, Румъния, Испания и Турция, както и части от украинския боен флот.

“Учението цели отработване на сигурност по море в кризисен район”, гласи официалното съощение на отбранителното министерство в Киев.

От главното командване на пакта уточниха, че учението е било запланувано преди кризата в Източна Украйна. Въпреки сегашната сложна обстановка то не е било отменено, тъй като било част от мерките на Съвета на НАТО “за укрепване на общата отбрана и демонстриране воля за солидарност”.

Американски боен кораб в Черно море.

В “Морски бриз 2014” участват 4 бойни кораба на НАТО. Миналия петък те са били на котва в пристанището на Бургас, откъдето са поели на Изток, твърдят осведомени.

Руският боен кораб "Москва"

Русия разкритикува маневрите като “напълно неподходящи”. В отговор Кремъл разпореди руският крайцер “Москва” да поеме към Средиземно море. И не само това. Русия също започва маневри в непосредствена близост до натовските и то далеч по-мащабни – с 20 бойни кораба, военни хеликоптери и бомбардировач от тип “Сухой” (Су-24), съобщи отбранителното министерство в Москва.