Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни забрани конференция с участието на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, предаде АФП.

Тя трябваше да се състои на 18 февруари в сградата на ЕП.

„Има завишен риск, че събитието може да представлява заплаха за опазването на обществения ред в сградата на ЕП“, се казва в изявление на Парламента.

Конференцията бе организирана от белгиеца Ралф Пакет, който е най-младият евродепутат. Тя бе посветена на демокрацията и основните човешки права в ЕС във връзка със започналия в Испания процес срещу редица каталунски сепаратистки лидери. На събитието бе поканен и сегашният каталунски премиер Ким Тора, който също е отявлен сепаратист.

Това разгневи испанските депутати от трите най-големи партии в Европарламента. Те настояха Таяни да попречи на организирането на конференцията.

„ЕП не трябва да приема някого, който се измъква от действието на испанското правосъдие и който се хвали с неподчинение на заповедите и предупрежденията на Конституционния съд", заявиха в общо писмо Естебан Гонсалес Понс от Европейската народна партия, Хавиер Нарте от Съюза на либералите и демократите за Европа и Ираче Гарсия Перес от Партията на европейските социалисти.

Испания иска Пучдемон да бъде екстрадиран, за да съди и него. Той живее в доброволно изгнание в Белгия.

„Г-н Пучдемон се придвижва свободно из Белгия, никой няма намерение да го арестува, така че има правото да влезе в Европарламента като мой гост“, коментира за Клуб Z Ралф Пакет.

Таяни обаче поиска оценка на риска от службите за сигурност на ЕП. Оттам преценили, че няма да могат да намалят заплахите за сигурността, свързани с проявата. При оценката са взети предвид няколко елемента, сред които окупирането неотдавна от протестиращи на сградите на представителствата на Европарламента и на Еврокомисията в Барселона, напрежението, свързано с процеса срещу каталунските сепаратистки лидери, липсата на информация за участниците в проявата и преди всичко риска от инциденти в сградата на парламента в Брюксел и околностите й.

Забраната предизвика гнева на Ралф Пакет.

„Направих всичко възможно да доведа Пучдемон да говори за ситуацията в Каталуня. Сега Европарламентът решава, че това не може да стане. Дълбоко съм разочарован от Европа, която срамно се отвръща от основните права, които се нарушават в сърцето на ЕС“, написа той в туитър.