Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън обвини Русия, че "се опитва да вкара Запада в нова надпревара във въоръжаването", каквато той не иска. В изказване на Мюнхенската конференция по сигурността вчера Уилямсън призова Москва да постави ново начало на отношенията си със западните страни посредством диалог, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че в първото си участие в ежегодния форум Уилямсън е говорил с войнствен тон за поведението на Русия. В същото време той предложи на Москва "различен тип отношения".

"НАТО е по-важна днес, защото един стар противник отново е много сериозно в играта", каза британският министър на отбраната. Той добави, че Русия "се опитва да вкара Запада в нова надпревара във въоръжаването, от каквато той просто не е заинтересован и не иска, правейки света по-малко сигурно място".

В началото на този месец Русия се оттегли от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, след като САЩ обявиха, че се ще оттеглят до 6 месеца от датиращото от края на Студената война споразумение, ако тя не спре да го нарушава, припомня Ройтерс.
Очаква се руският министър на външните работи Сергей Лавров да говори на конференцията в Мюнхен днес. Тогава Лавров ще има възможност да отговори на Уилямсън.
В редки публични коментари, директорът на британското външно разузнаване Ми-6 Алекс Йънгър каза в Мюнхен, че "Русия любопитно се чувства заплашена от качеството на западните институции и западните съюзи".

"Даваме им наистина, наистина ясно да разберат, че каквото и да се опитват да постигнат с тази съгласувана кампания на прикрити и открити действия за принизяване на качеството на нашите институции и съюзи, тя няма да проработи", заяви той.