По-добра компютърна защита ще получат всички компютри на властта!

Държавните институции вече могат да получават автоматизирани бюлетини за заплахи за техните информационни системи. Заедно с предупреждението ще идват и конкретни препоръки за противодействие, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Повишеното ниво на сигурност на компютрите на администрацията става възможно чрез надграждането на портала за киберсигурност с четири нови услуги.  

През последните години, киберсигурността придобива нарастващо значение в модерните икономики и държавното управление, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Спасов.

Той откри обучение на служителите от министерствата, които ще ползват новите е-услуги чрез портала за мрежова и информационна сигурност, организирано от Правителственият център за реагиране при инциденти в информационната сигурност.

Основната дейност на центъра е да подпомага публичната администрация в извършването на активни дейности за намаляване рисковете от инциденти в информационната сигурност и да асистира при разрешаването им, в случай на поява на заплахи. 

От началото на годината до края на август, има регистрирани над 1800 опити за преодоляване на механизмите за сигурност на информационните системи в и от българското Интернет пространство, като например кражба на пароли, прикачване на вируси и други. През тази година 244 от  случаите са били с висока степен на заплаха – към държавни институции, големи организации и предприятия. През 2013 година сигналите са били над 9000. 

36% от атаките са от вида „зловреден софтуер“, който нанася щети и поврежда работоспособността на компютрите, съобщи още зам.-министър Спасов.

При тях има 4 пъти увеличение в сравнение с миналата година. Софтуерът е направен, така че да се инсталира на компютрите на потребителите и да се саморазмножава, прехвърляйки се на други машини. Вирусите често се разпространяват чрез прикачени към електронни съобщения файлове. 25% от заплахите са свързани с „отказ от услуги“ (масирани атаки към сървър или компютър).