Бойко Борисов иска амбициозен европейски бюджет. Министър-председателят призовава ЕС да не реже ресурси за традиционните си политики, макар след 2020 г. да загуби приходите си от напускащата Великобритания (между 10 и 12% от общите годишно) и животът да налага нови приоритети в разходите като сигурност, отбрана, миграция, иновации.

Борисов разговаря в събота в Мюнхен с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер за следващата Многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2021-2027 г., съобщи от дирекция "Правителствена информационна служба" на Министерски съвет, цитирана от БТА. 

"Искаме да сме амбициозни - то тогава ни е необходим и амбициозен бюджет. От това зависи и бъдещото ни развитие, както и да покажем, че ЕС може да действа единно в трудни времена и да излезе още по-силен от кризите", е заявил българският министър-председател.

Той е посочил, че България подкрепя аргументите и позицията на Еврокомисията за приключване на преговорите по МФР до октомври 2019 г.

Не е сигурно, че това ще стане, заради диаметрално противоположните позиции между държавите нетни получателки от европейския бюджет като България и нетните донорки в него. Те искат да орежат фондовете за социално-икономическо сближаване (кохезия), за да могат да посрещнат новите предизвикателства пред ЕС в условията на по-малки приходи.

"Надявам се, че ще можем да постигнем споразумение навреме, за да няма забавяне в програмите, да отговорим на очакванията и да си върнем доверието на нашите граждани", е казал Борисов. Той е посочил, че трябва да се търси равновесие между политиката за растеж и новите приоритети.

"България, като външна граница на ЕС, добре разбира необходимостта от осигуряване на достатъчно средства за новите предизвикателства, особено в областта на сигурността, миграцията и отбраната. Но също толкова важно е бюджетът на ЕС да инвестира в растеж, заетост, конкурентоспособност и конвергенция", е подчертал Борисов.

Той е бил категоричен, че за страната ни кохезионната политика и общата селскостопанска политика са от приоритетно значение и са доказали своята добавена стойност за целия ЕС.

"Изключително необходимо е допълнително засилване на фокуса върху нуждите на най-слабо развитите региони. Само така ще избегнем задълбочаването на изоставането и ще подпомогнем засилването на икономическото и социалното развитие и на ЕС като цяло", каза още Борисов.

Борисов каза пред български журналисти в на конференцията в Мюнхен, че е обяснил на Йотингер "защо трябва да се случи българският (газов) хъб "Балкан".

"Това не е нещо в повече за България, а след като близо 17 млрд. куб. метра, които минават сега през България за Турция, престанат да минават, нашите тръби ще се изпразнят. И е задължително да възстановим баланса - да мине "Турски поток" и да стане газов хъб "Балкан". Искаме да имаме това, което имаме към момента", аргументира се Борисов.