Буквално. Вчера БНТ реши да се захване с наболялата тема за ваксинирането. Нали знаете, след 21 случая на морбили и притесненията и по света за все повечето антиваксъри, логично е и обществената телевизия да повдигне въпроса.

Във ежедневното вечерно политическо предаване поканиха представители на двете гледни точки - практикуваща лекарка и хомеопат. Да, хомеопат.

Темата бе определена като "За или против ваксините". Можеше да е и "за и против кислорода", с продължение "как да отглеждаме анаеробно дете". 

Добрата новина е, че лекарката бе бойна, точна и безмилостна и не остави "експертът" по преварена вода да си разиграва коня. Лошата е, че все пак хиляди българи чуха от националния ефир: "Ми те, ваксините не са 100-процентова гаранция"; "децата могат да се заразят от ваксините"; "не чухме за закаляването и укрепването на имунитета, само "ваксини, ваксини, ваксини"; "вие сте задължена да защитавате ваксините".

Водещата активно му помагаше с най-популярните антиваксърски митове - за тежките метали във ваксините, аутизма и прочие. 

Защо е ненормално по тази тема да се представят две гледни точки като равни? Защото не са. Защото от хилядите българи, които гледаха БНТ снощи, има една част, които четат, гледат и се чудят дали да ваксинират децата си или не. Чудят се, защото слушат подобни предавания и остават с впечатлението, че въпросът с ваксините още не е решен. 

И ще се уплашат от тежките метали, аутизма и прочие и няма да имунизират децата си.

Въпросът е решен - преди над два века. Ваксините не са опасни, страничните ефекти са изключително редки, стадната имунизация е ключова, и е жизненоважно за децата да бъдат ваксинирани.

Поставянето на което и да е от тези неща под въпрос е, и то от авторитет, занимаващ се с псевдонаука, е грешно и изключително опасно. На практика гражданите плащат от данъците си, за да може националната телевизия да поставя под въпрос в абсурден дебат жизненоважна за цялото общество защита.

Не трябва ли обаче все пак да поставим двете гледни точки на екрана? Не е ли демократично и по-убедително да покажем и позицията на антиваксърите? Да, но не по този начин. 

Ето един по-добър, който пак се вписва във формата:

Водеща: 17 са установените случаи на заразените с морбили деца. Общо 145 души са поставени под медицинско наблюдение. Затова поканихме д-р Иван Иванов, педиатър, и ясновидката маг Оксана, екстрасенс. Опитваме се да внесем малко повече яснота. Маг Оксана, какво е вашето мнение по въпроса?

Маг Оксана: Ами, да ви кажа, аз съм екстрасенс, гледам на карти, правя бели магии, развалям черни магии, изработвам талисмани против уроки. Но, скъпи родители, ако искате децата ви да живеят, ВАКСИНИРАЙТЕ ГИ, ИДИОТИ ТАКИВА.

(и от тук нататък д-р Иванов може да оборва митовете и да обяснява как и по какъв ред се слагат ваксини, да цитира данни, да обяснява опасностите от пропускане, и пр.)