СИМОНА РУСЕВА

Принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж Кейт очакват второ дете. Кралицата и членовете на двете семейства са изключително радостни от вестта.

Това се посочва в официално съобщение, разпространено днес от Бъкингамския дворец.

Британският премиер Дейвид Камерън също даде воля на радостта си и написа в туитър:

“Въодушевен съм от щастливата вест, че двамата очакват още едно дете.”

Благородната двойка вече има син. Принц Джордж Алекзандър Луи се роди на 22 юли 2013 г. Той е трети поред за британския престол след дядо си принц Чарз и баща си принц Уилям. Неговото братче или сестриче ще е четвърто, а чичото – принц Хари “изпада” на пето място.

Има обаче една неприятна новина. В официалното съобщение на двореца се посочва също, че херцогиня Кейт, както и при първата си бременност, страда от рядкото заболяване при бременни – Hyperemesis Gravidarum. Поради тази причина тя е на домашно лечение и засега няма да придружава съпруга си на официални събития.

Hyperemesis Gravidarum (HG) е сериозно заболяване сред бременни жени. То няма нищо общо с обикновеното повръщане в първите месеци след зачеването, което се среща при 85 на сто от бъдещите майки, обясняват медици. HG се среща при 0,5 до 2 на сто сред бременните в световен мащаб, сочи статистиката.

Страдащите от HG повръщат до 20 пъти дневно, губят над 5% от теглото си, отказват да се хранят и да приемат течности и се дехидрират. Болните не могат да понасят миризми. Все едно е дали те идват от храна, напитки, сапуни, парфюми или човешки секрет. Всичко това предизвиква постоянно повръщане, появява се и мисълта за аборт. Може да настъпят анорексия и психични смущения

Като последствие в кръвта попадат вредни вещества и отрови. При най-тежките случаи животът на бременната жена е в опасност. Ето защо е много важно болестта да се установи навреме и да се вземат съответните мерки. При страдание от HG обаче няма никаква опасност за плода, бебетата се раждат напълно здрави и нормални.

При първата си бременност Кейт беше лекувана в клиника в Лондон. В такива случаи болните се захранват на системи. Те получават и специални медикаменти за потискане на гаденето. Задължително за тях се грижат и психолози.

Засега херцогинята е на домашно лечение, но при нея постоянно е лекарски екип, уточняват от двореца.