Решено: депутатите от БСП напускат Народното събрание. Бойкотът бе предложен в началото на заседанието на Националния съвет на партията от лидерката Корнелия Нинова. 

В крайна сметка при гласуването 74 социалисти подкрепиха идеята, 33-ма делегати гласуваха "против", а трима - с "въздържал се". За да се върнат на работа, социалистите поставят няколко условия: ревизия на гласуванията по Изборния кодекс от миналата седмица, връщане на преференциите във вида, в който действаха досега, избор на нов състав на ЦИК преди евровота, връщане на възможността да се обжалват решения на изборната администрация пред Върховния административен съд.

"Законодателният орган, най-висшият орган в държавата, се ползва с 8% доверие. Причината - вместо там да се правят закони в интерес на гражданите, парламентът се занимава с тежък лобизъм в интерес на бизнес и олигарси и текат партийни договорки в защита на частни и политически интереси", заяви Нинова, мотивирайки предложението си за бойкот в началото на заседанието.

По думите й левицата постоянно предлага алтернативи - и за бюджета на държавата, и за законодателството, но нищо от идеите на партията не се приема. Лидерката на левицата повтори, че управляващата коалиция всъщност се състои от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти". Думи на председателя на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов от вчера били поредното доказателство. 

Цветанов заяви пред Нова тв, че се е наложило ГЕРБ да търси консенсус с ДПС, за да се запази стабилността и Народното събрание - затова и били приети предложенията на Движението в Изборния кодекс, с които на практика се обезсмисля преференциалното гласуване на всички видове избори.

"Парламентът вече не е място за спорове по политики, а за жълти спорове, които обиждат не само народните представители, но и българските граждани", заяви председателката на БСП. 

Тя заяви, че се чували гласове как БСП била в изолация, но не се съгласи с подобно твърдение: 

"Когато се бориш с модела, в който участват всички останали  - няма как да не застанеш от другата страна. Но не сме в изолация, защото сме с гражданите, които виждат какво се случва в държавата", каза Нинова.

Това е втората закана за бойкот на работата на парламента от началото на текущия мандат. Предишния път това се случи на прага на европейското председателство. Тогава обаче се реши в залата да присъства минимален брой представителство от левицата. Този път искането на Нинова е никой да не остава в пленарната зала. 

ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат крехко мнозинство в Народното събрание от 123 души. Това е с едва 2 депутатски места повече от прага за осигуряване на кворум. При отсъствието на БСП от залата на управляващите ще им се наложи или всеки ден да са в пълен състав в Народното събрание, или да разчитат за провеждане на заседанията на ДПС и "Воля". 

Дебатите от точката продължиха близо 3 часа и е имало доста гласове "против" бойкота, разказаха присъствали на сбирката на социалистите. Един от мотивите - отсъствайки от парламента, БСП губи важна трибуна за политическите си послания. Все пак според мнозинството от социалистите на заседанието ситуацията в държавата изисквала радикалните мерки. 

Според Правилника за дейността на Народното събрание при отсъствие от работа без уважителна причина депутатите са санкционирани финансово - удържа им се голяма част от заплатата. 

Националният съвет на БСП освен по предложението на председателката за бойкот на Народното събрание ще вземе решение и за избор на нов главен редактор на партийния вестник "Дума". Очаква се на поста да се завърне бившият депутат Ивелин Николов. 

Социалистите обсъждат и коалиционната си политика за европейските избори през май, става ясно още от дневния ред на заседанието на пленума. След кандидат-партньорите е и партията АБВ, основана от бившия президент Георги Първанов и оглавявана към днешна дата от бившия социалист, бивш министър на вътрешните работи и бивш изборен стратег на БСП Румен Петков. 

Преди заседанието Сергей Станишев предупреди, че с АБВ трябва да се внимава - при влизането си в парламента първия и единствен път след основаването си, те станаха партньор на ГЕРБ във властта. 

Очаквайте подробности.