Нечетлив подпис, поставен под важно съобщение като уведомление за необходимост жилището да бъде освободено - който изпраща подобни съобщения в Германия, трябва да се погрижи подписът му да не бъде прекалено абстрактен, за да не бъде признат документът за невалиден. Както вече се е случвало. И наемателят успешно се защитил пред съда, който се е произнесъл, че „вълнообразната линия“, неподлежаща на дешифриране, не се явява достатъчно надежден параф.

"Прекален светец и Богу не е драг" може да бъде казано във връзка със следващия случай, в който наемател взел извикания от хазаина майстор за крадец. И всячески се опитал да го неутрализира. Задачата на майстора не била сложна – да опразни гаража, към който наемателят нямал никакво отношение. Наемателят се развикал, но след като това не дало резултат, заключил гаража отвън и оставил там мнимия крадец за час и половина. Нещата се изяснили едва след намесата на полицията, а договорът за наем набързо бил прекратен – заради склонността на наемателя да лишава от свобода невинни хора.  

Изтърваният Макс и програмираното кукуригане

25-годишната сибирска костенурка Макс спяла кротко зимен сън в мазето на собственичката си, чийто хазаин станал причина животинчето да изчезне безследно. Наемодателят установил, че на мазето му липсва катинар и разпоредил прочистване – заедно с кутията, в която дремещият Макс останал незабелязан. Наемателката настояла за обезщетение, каквото й отсъдили – макар хазаинът да бил поставил предупредителна бележка за предстоящата акция в мазето. Триседмично предупреждение не е достатъчно, констатирал съдът. Пък и липсата на катинар не била достатъчно доказателство, че мазето е безстопанствено. Наемателката получила 560 обезщетение, от които 300 евро за безвъзвратно изчезналата костенурка.

Костенурките поне не вдигат никакъв шум, което не може да се каже за петлите – доста по-чест повод за съдебни разправии в Германия. Ясно е, че кукуригането няма как да се програмира, но въпреки това любителите на този вид пернати обичайно не си тръгват като победители от съдебните зали. Точно това се случило (за радост на съседите му) със собственика на гръмогласния Блази от Мюнхен. Наемателят получил съдебно решение, според което в бъдеще трябва да се постарае да редуцира произвеждания от петела шум, респективно – произтичащите смущения на тишината. Същият съд, впрочем, излиза със сходна антипетльова присъда и три години по-рано – разпорежда, че от 20,00 до 8,00 часа, както и по време на следобедната почивка от 12,00 до 15,00 кукуригащите същества трябва да бъдат прибирани в помещение, от което шум да не се чува.

„Нежният“ мрамор и свещеното предколедно спокойствие

С чувствителните материали като мрамора трябва да се внимава, установил по доста болезнен начин един наемател, от когото били поискани 1 900 евро, тъй като методично разрушавал повърхността на скъпоценната настилка, уринирайки прав. Хазаинът настоявал да получи парите, за да възстанови щетите след напускането на наемателя, но останал с празни ръце – благодарение на благосклонното към „разрушителя“ съдебно решение.

„Трябва да се има предвид, че и днес все още мнозина уринират прави. И който поддържа тази традиция, може да очаква сериозни разправии със съжителите си, но не и да плаща за щетите, нанесени на мраморния под в банята“, постановили съдиите.

Впрочем – този, който взима душ прав, също може да стигне до съд, показва един случай от 2017-та година. Наемателите живеели в квартирата си дълги години и макар в банята (без прозорци) да имало вана, ползвали за ежедневната си хигиена предимно душа. А санитарното помещение било облицовано с плочки само до половината, покрай което стените постоянно се мокрели и постепенно мухлясали. Наемателите поискали от хазаина си да отстрани мухъла и да покрие целите стени с плочки, той от своя страна настоял, че те трябва да се къпят в седнало положение. И успял да се наложи: констатирано било, че наемателите ползват жилището несъобразно с договора, поради което са му нанесли щети. Респективно – те би трябвало да ги поемат, и не само това – в бъдеще да бъдат така добри да се къпят седнали.

Друг хазаин пък решил да поднесе специален коледен подарък на наемателите си, организирайки инсталирането на ново газово отопление точно за Коледа. Обитателите на съответната сграда обаче изобщо не били очаровани от факта, че монтажните работи щели да започнат на 12 декември и да продължат поне десет дни. А това значи шум и мръсотия. Срещу хазаина била подадена жалба, която градският съд в Кьолн уважил: недопустимо било в предколедните дни да се инсталира ново отопление без наложително основание. Наемателите си гарантирали спокойствието и се освободили от опасенията, че елхичките им ще бъдат посипани с прах и други строителни отпадъци.

Сексът – само в определени граници

Макар и залисани в любовни игри, наемателите трябва да се съобразяват със съседите си и да не вдигат прекалено голям шум, гласи още едно правило за хармоничното съвместно съжителство в Германия. Който не го спазва – както се случило в една сграда с шест апартамента, на свой ред стига до съда, щом по всяко време на денонощието въвлича околните в интензивния си сексуален живот, съпроводен със значителен шум и триумфални финални акорди. Съседите известно време търпяли новонанеслата се млада двойка, но в крайна сметка се обърнали към съда с искане да им възстанови спокойствието. И той им дал право: секс – да, но не и твърде шумен, т.е. да не се чува нищо отвъд стените на любовното гнездо, за да не ескалират отношенията в сградата.

Но това може да се случи и по далеч по-прозаични причини – като например при проверката на инсталираните в жилището датчици за дим /казус, стигнал чак до Федералния върховен съд/. Хазайката се погрижила в отдаваното под наем жилище да бъдат поставени задължителните по закон уреди, след което се отбила да им хвърли един поглед. На място решила да огледа и останалите помещения, с което наемателят изобщо не бил съгласен, но протестите му не дали резултат и се стигнало дотам, че сграбчил хазайката и я изнесъл пред вратата. Не минало без последствия – незабавно получил съобщение, че трябва да напусне, но пък той не се дал и не закъснял да се обърне към съда. Този път резултатът се оказал в негова полза: хазайката не е имала право да оглежда и помещенията без инсталирани датчици и, макар наемателят да надхвърлил правомощията си, прибягвайки до физическа разправа, бил оневинен – щом е бил предизвикан.

Неравната борба с вредителите

350 евро за отстраняването на вредители – толкова били поискани допълнително от един наемател, който не бил забелязал да се извършват никакви действия от такъв характер и поискал обяснения от хазаина си. Както се оказало – ставало дума за предотвратяване на размножаването на мишките в къщата, при това по съвсем конвенционален път: с помощта на котка.
Хазаинът купил котката, надявайки се така да подтикне наемателите си да напуснат – при положение, че не са уведомени предварително, пък и хич не си падали по котки. А вече „черешката на тортата“ - котката била докарана с такси, разходите за което също трябвало да бъдат поети от наемателите. Те, разбира се, отказали с право – законно основание за превозването на котки с такси няма дори и в Германия.