Евродепутатът Ангел Джамбазки написа остро писмо на премиера Бойко Борисов. Призивът в него - Борисов - в качеството му на лидер на ГЕРБ и мандатоносител на властта, да "върне" преференциалното гласуване. В писмото се говори за заплаха за демокрацията и връщане към времената отпреди 1989 г. Поводът са гласуваните промени в Изборния кодекс, една от които де факто обесмисля възможността, дадена на избирателите, да пренареждат партийните листи за депутати, евродепутати и общински съветници.

Предложението бе на ДПС, но бе прието късно вечерта на 14 февруари с гласовете на ГЕРБ, ДПС и НФСБ като част от "Обединени патриоти". За разлика от коалиционния си партньор ВМРО изляхоза с обратната позиция и настояха за вето на президента Румен Радев. Същата е и позицията на опозицията от БСП.

Прди ден Цветан Цветанов от ГЕРБ обясни, че партията била "за" преференции и дори мажоритарен вот, но се съобразила с ДПС в името на стабилността и продължаване на управлението. Самият Борисов пък заяви от Мюнхен, че не се занимава с темата, защото има друга работа, прокарва държавата "през иглени уши" на международната сцена и изборните промени са работа на Народното събрание. 

Ето пълния текст на писмото от Джамбазки съм Борисов:

До
Бойко Борисов -
председател на ПП ГЕРБ


ОТВОРЕНО ПИСМО
от Ангел Джамбазки - евродепутат в Европейския парламент и
заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение

Уважаеми г-н Борисов,

Обръщам се към Вас, в качеството Ви не на министър-председател на Република България, а на лидер на мандатоносителя - ПП ГЕРБ. През изминалата седмица в страната ни протекоха процеси, които сериозно застрашават демокрацията, а именно предложеното от ДПС и прието от депутатите от ГЕРБ и НФСБ, фактическо премахване на преференциите. С този акт реално се отнема правото на българските гласоподаватели да избират кои кандидати в листите на партиите да изпратят в институциите на държавата ни и в органите на ЕС.

Изравняването на тежестта на преференцията с "тежестта" на мандата, прави този избор на практика невъзможен.
Уважаеми г-н Борисов, народните представители от ПП ГЕРБ бяха подведени и умело хванати в капана на протурската партия ДПС, която за пореден път доказа, че работи срещу интересите на България и българските граждани. Знам, че това беше направено в контекста на необичайна конфронтация от страна на опозицията, която решавайки вътрешните си проблеми, бламира демократичния политически процес чрез бойкот на кворума в Народното събрание.

Обезпечаването на кворума и стабилността не бива да става за сметка на гражданските права обаче. Всички помним, че на българската демокрация ? беше нужно повече от десетилетие, за да въведе мажоритарния вот. С гласуването на 14.02.2019г., само за една нощ, страната ни се върна във времената от преди 89-та година, когато за един човек-листа гласуваха 99.99%. Това създава асоциация за възраждане на тоталитаризма. Мотивите, че високият праг на преференциите спира корпоративния вот е напълно невярна. Точно обратното - той ще продължи да бъде факт и ще има още по - голяма сила заедно с купените цигански гласове, защото липсата на личен избор ще демотивира още повече и без това намаляващите гласоподаватели.

Уважаеми г-н Борисов, паралелно с тези опасни практики, на които реално вече се дава по - голяма тежест, в България през изминалите дни се случи още много страшно за демокрацията. Опозицията, в лицето на БСП, която нека напомня, че е правоприемник на тоталитарната БКП, съвсем нагло и без свян се заигра със свободната воля на българските граждани. Този ход, който направиха депутатите от ГЕРБ има даде златната възможност да се опитат да яхнат вълната на недоволството и да се упражняват с думата демокрация. Не им позволявайте това! Не им позволявайте да лъжат така българския народ. Само допреди 27-28г. майките и бащите на сегашните говорители на БСП, бяха онези избирани "доброволно" с 99.99% и колеха и бесеха, репресираха и унищожаваха всеки, дръзнал да не гласува или да си помисли нещо срещу БКП. Техните дядовци направиха Народния съд и за няколко години унищожиха цвета на българската интелигенция. Техните дядовци откъснаха изконно българската Македония от картата на майка България и я дадоха в ръцете на Тито. Впрочем самите те два пъти управляваха с ДПС, а сега Ви сочат с пръст и клеймят заиграването Ви с тази протурска партия. Впрочем правят го с тайната надежда след нови избори отново да управляват с тях.

Днес, г-н Борисов, именно те използват наглостта на ДПС и грешката на ГЕРБ, за да се правят на най - големите пазители на гражданските права. Мая Манолова, президентът Радев, Корнелия Нинова - ще се опитат да се представят като героите на българските гласоподаватели, като продължават да манипулират хората, размахвайки опасните промени в Изборния кодекс.
Уважаеми г-н Борисов, като председател на ПП ГЕРБ, Вие сте доказал способността си да вземате трудни политически решения, тогава когато интересите на българското общество налагат това. 

Затова се обръщам към Вас с призив да направите нужното и да убедите своите народни представители да прегласуват скандалните промени, свързани с преференциите, преди омбудсманът да ги е дал на Конституционния съд и преди Президентът да е наложил вето. Това ще е честната постъпка, спрямо българските избиратели, които ние от ВМРО, искрено вярваме, че в голямата си част правят своя образован и информиран избор, отивайки до урните. Не допускайте ПП"ГЕРБ" да се превръща в проводник на зловредното влияние на ДПС. 
Това е Ваша политическа отговорност.