Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с министър-председателката на Великобритания Тереза Мей, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. По-рано стана ясно, че тя планира разговори с всички лидери в ЕС, очаква се тази седмица и среща с председателя на ЕК Жан Клод Юнкер. 

Разтоворът с Борисов е бил по искане на Мей, а темите са били Брекзит и случая "Гебрев" - свързан с разкритията, че един от заподозрените за отравянето на Сергей Скрипал - мъж, представял се с името Сергей Федотов - е бил в България три пъти през 2015 г.

Тереза Мей е отправила молба за подкрепа за постигане на повече гъвкавост от страна на всички в Европейския съюз при договарянето на въпроса с границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, и  постигането на споразумение за Брекзит до 29 март, става ясно от съобщението.

Борисов от своя страна е уверил британския си колега в подкрепата си за постигането на споразумение, което ще гарантира запазването на добрите отношения между Великобритания, ЕС и 27-те държави членки. Премиерът е подчертал трите насоки, в които е важно да се постигне договореност -  и за ЕС, и за България в частност.

На първо място - сигурността и запазването на високите нива на сътрудничество, като се даде ексклузивитет на Обединеното кралство. България винаги е имала най-високо ниво на сътрудничество и много успешни съвместни действия със своите британски колеги и в рамките на Европол, и държи това да продължи и след Брекзит.

Второ - статутът на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС, което е ключово с оглед на големия брой българи, които живеят във Великобритания и обратното.

Трето - Борисов изтъкна, че по темата за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия е важно недопускане на напрежение и нарушаване на мира.

В съобщението пише и следното:

"По време на разговора британският премиер Тереза Мей благодари на министър-председателя Борисов за навременното сезиране на британските власти по случая "Гебрев" и за включването на британски екип при разследването".

Великобритания участва в разследването и прави изследвания за вида вещество, с което е бил тровен Емилиан Гебрев, съобщи през седмицата главният прокурор Сотир Цацаров.