Венецуелският президент Николас Мадуро изгони тази нощ петима евродепутати, пристигнали за среща с опозиционния лидер Хуан Гуайдо.

Новината съобщи оглавяващият делегацията испански депутат Естебан Гонсалес Понс – първи зам.-председател на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП). Заедно с него са били сънародниците му Габриел Мато и Хосе Игнасио Салафранка, португалецът Паулу Ранжел и холандката Естер де Ланге.

Делегацията е съставена от депутати от ЕНП. Още при междинното кацане в Доминиканската република те са били предупредени от посланиците на Испания и ЕС, че няма да бъдат допуснати във Венецуела.

Когато кацнали в Каракас, местните власти им взели паспортите и не им позволили да стъпят на територията на страната. Изобщо не им дали обяснение защо ги гонят. Групата била принудена да се върне в Европа с полета на испанската авиокомпания „Иберия“, с който пристигнала.

„Когато в една страна един диктатор затваря прозорците и гаси светлините, това означава, че той ще премине от думи към дела. Да живее свободна Венецуела“, заяви Естебан Гонсалес Понс в обръщение, разпространено в туитър. 

Европарламентът призна Хуан Гуайдо за временен президент на южноамериканската страна до провеждането на нови избори. Депутатите не признават Николас Мадуро, защото смятат, че е спечелил ан непрозрачен вот.

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса оправда изгонването с това, че посещението на делегацията било със „заговорническа цел“.

„Няма да позволим на европейската крайна десница да смущава мира и стабилността. Венецуела трябва да бъде уважавана!“, заяви той.