За вето върху промените в Изборния кодекс и за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) призоваха извънпарламентарните сили "Демократична България" и "Движение България на гражданите".

От ДБГ призовават президента Румен Радев да свика КСНС на тема за фалшифицирането на изборите. 

Позициите и на двете партии дойдоха в деня, в който премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще ревизира решението си за обезсилване на преференциите. До момента реакция от "Дондуков" 2 по измененията в Изборния кодекс няма. "Предложенията за изменения в Изборния кодекс са постъпили в президентската институция и предстои президентът Румен Радев да оповести позицията си по внесените поправки", коментираха от прессекретариата в отговор на въпрос на Клуб Z.

"Липсва каквато и да била градивност в действията на ГЕРБ, заяви лидерът на ДБГ Димитър Делчев. - И промените в Изборния кодекс, и останалите им законодателни инициативи показаха, че правителството се занимава само да руши, отменя и отлага важните за страната решения. Това те наричат стабилност."

Според Делчев изявленията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов говорят за вече официална коалиция между ГЕРБ и ДПС. Председателят на партията съветва премиера:

"За да е наясно г-н Борисов в какво се забърква, ДПС са партията на г-н Доган, който получи хонорар от 1 млн. лв. за проекта "Цанков камък", и Делян Пеевски, за когото се говори, че е основен участник в сриването на Корпоративна търговска банка."

От "Демократична България" отбелязват и другите проблеми с Изборния кодекс - факта, че се променя толкова скоро преди евровота и отмяната на обжалването на актовете на избирателните комисии.

"Призоваваме ви да упражните конституционните си правомощия и да наложите вето на измененията на Изборния кодекс, с които драстично се нарушават основни права на гражданите и се ерозират демократичните принципи и стандарти", пишат Атанас Атанасов и Христо Иванов на президента Радев.