Министерството на търговията на САЩ е предало на Белия дом доклад с препоръки за вноса на автомобили и автомобилни части от гледна точка на националната сигурност, съобщи агенция Маркетуоч, цитирана от БТА.

Засега обаче не се знае какви са препоръките на ведомството. Те биха могли да доведат до налагане на мита от 25 процента за вноса на коли и авточасти.

Автомобилният сектор и инвеститорите се готвят за подобен изход, който може да нанесе сериозни щети на автомобилния внос от Германия и Япония. Това пък гласи доклад на германския институт „Ифо“.

Въпросът за митата върху колите със сигурност ще бъде една от ключовите теми при посещението в Брюксел днес на Нанси Пелоси - председателка на Камарата на представителите на САЩ. Такива са поне очакванията. Пелоси ще се срещне с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

„Още през лятото се споразумяхме и ЕС, и САЩ да се въздържат от предприемането на мерки, които да бъдат в противоречие с духа и записаното в съвместното изявление (на Юнкер и Доналд Тръмп от юли 2018 г. - б.р.), припомни днес в отговор на въпрос говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Според него председателят на Еврокомисията вярва на думите на американския президент.

„ЕС ще държи на думата си, докато САЩ правят същото. Еврокомсията знае за заключенията на разследването на американското Министерство на търговията по въпроса дали вносът наколи представлява заплаха за националната сигурност на САЩ. Ако този доклад прерасне в действия, вредни за европейския износ, ЕК ще реагира бързо и адекватно“, увери Схинас.

И допълни, че министрите на търговията на страните членки ще обсъдят връзките със САЩ насреща в Букурещ през уикенда.