Окръжната прокуратура в Пловдив има нужда от още 30 дни, за да довърши проверката за похарчените 2 млн. лв. за церемонията по откриване на Европейската столица на културата в града под тепетата. Концертът бе в средата на януари, а кулминацията бе спектакълът "Ние сме всички цветове". Заради него върху един от централните булеварди в града щръкна огромна сцена под формата на кула, с мултимедия. 

Цялата организация на представлението около официалната церемония струва около 2 млн. лв. След серия от медийни публикации заради платената цена за сцената и държавното обвинение се самосезира и образува проверка за длъжностно престъпление при харченето на парите. Тя трябваше да приключи днес.

Окръжната прокуратура обаче е поискала удължаване. С още месец. Искането е на наблюдаващия прокурор по разследването, а причината е в големия обем материали по казуса и нуждата документацията да бъде анализирана, съобщи зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева, цитирана от "Дарик".

Още при старта на прокурорската проверка Светлана Куюмджиева - артистичен директор на фондация "Пловдив 2020", която се занимава с организацията на проявите в Европейската столица на културата, заяви, че няма никакви притеснения от проверката и фондацията ще съдейства на разследващите органи.

От разбивката на харчовете за концерта на 12 януари стара ясно, че самата сцена е струвала около 220 000 лв., а светлините, озвучаването и останалата техническа обезпеченост на спектакъла, заедно с екипа е "глътнала" около 880 000 лв. Още 1 милион лева са похарчени за допълнителни разходи. В това число - над 100 000 лева за настаняването и кетъринга на артистичния екип, пак толкова струват хонорарите на артистите, които бяха на сцената.