Днес бе поставено началото на изграждането на  трансграничен газопровод, който трябва да даде достъп на Молдова до алтернативни на "Газпром "доставчици в Европа, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Премиерът на страната Павел Филип заяви на церемонията, че правителство ще съдейства максимално за изпълнението на проекта.

Този проект е от национално значение. След изпълнението му Молдова ще има възможността да избира доставчици на газ, допълни Филип.

Новото разклонение Кишинев-Унген трябва да свърже молдовската столица към построения по-рано с подкрепата на ЕС и Румъния газопровод Унген-Яш. Дължината му ще бъде 120 км, а планираният капацитет е 1,5 млрд. кубични метра годишно. Годишно Молдова се нуждае от близо 1,3 млрд. кубични метра синьо гориво, а заедно с приднестровския регион - около 2,9 млрд. кубични метра, които се внасят от Русия през територията на Украйна.

Проектът се изпълнява от държавната компания Трансгаз-Румъния, а поставянето на тръбите от Кишинев до Унген бе спечелено на търг от румънската компания Ачи Клуж (Aci Cluj). Според договора строителството на съединяващия участък трябва да отнеме 23 месеца, съобщи днес ръководителят на Трансгаз-Румъния Йон Стериан. Той заяви, че компанията разполага с достатъчно средства за изграждането на тръбата, което ще струва 93 милиона евро.

По-рано бе съобщено, че проектът ще бъде финансиран от Евросъюза, който е заделил за него 92 млн. евро, от които 82 милиона евро кредити при облекчени условия от Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка, както и грант от 10 млн. евро от ЕС.