На 27 и 28 февруари ще се проведе втората среща между американския президент Доналд Тръмп и главния секретар на Корейската работническа партия Ким Чен Ун. Лидерите на САЩ и на Северна Корея избраха за място на преговорите столицата на Виетнам - Ханой. 

Ето какво може да очакваме от срещата между Тръмп и Ким според старши съветника на консултантската компания "Авасент интернешънъл" и главен директор за регионите Китай и Тихия океан Уолъс Грегсън за The National Interest.

  • Президентът Тръмп се нуждае от победа. Ким се нуждае единствено от това да поддържа инициативата в очите на нациите от региона. 

  • Южнокорейският президент Мун Дже Ин е под сериозен натиск да ограничи количеството на военните сили, което наскоро бе отчасти постигнато със създаването на демилитаризираната зона. Налице е натиск от Север и от Юг за реформи в посока икономическа интеграция със Севера чрез преустройство на железопътните линии, свързване на индустриалните зони, подновяване на туризма със Севера и други мерки, въпреки предишното обещаване за санкции. Президентът Мун ще бъде възприемчив към увещанията на Ким да промени взаимоотношенията между Република Корея и САЩ.

  • Американският президент вече обяви на първата среща в Сингапур, че вече няма ядрена заплаха от страна на Северна Корея. В резултат на това, ако Ким не получи това, което желае на предстоящата среща, той може да се откаже от поетите ангажименти и да нанесе удар върху публичния имидж на Тръмп. 

  • "Денуклеаризацията" означава различни неща за всяка една от страните. За Америка това означава, че Северна Корея видимо ще сложи край на програмата си за разработване на ядрено оръжие. Определението от страна на Северна Корея означава "абсолютна денуклеаризация на Корейския полуостров". В това поле е включена също и Япония, което би довело до края на програмата на САЩ за подпомагане на съюзниците си на полуострова.

  • Ким победи всички страни в борбата за общественото мнение. След провеждането на Зимната олимпиада той излезе със 78 процента подкрепа в Южна Корея. Рейтингът му там все още остава висок. Президентът Мун Дже Ин също е харесван от южнокорейците, но не колкото Ким. Срещите между лидерите на двете държави създаде импулс за помиряване на Корейския полуостров и за представяне на Америка като противник на сдобряването. Не се очаква президентът Мун да рискува рейтинга си, като окаже безрезевна подкрепа за позицията на САЩ след преговорите в Ханой. 

  • САЩ предварително одобриха настояването на Пхенян да прекратят общите U.S. - ROK учения, като ги признаха за "военни игри" и "провокативни"

  • Ким разруши коментарите в стил "Магията на срещата в Сингапур", като се отнесе хладно с държавния секретар Майк Помпео, когато американецът посети Пхенян. Стана ясно, че Ким няма намерение да поддържа отношения с никакви официални представители на САЩ с изключние на президента - удивително изискване.  

  • Ким заяви, че е наш ред за действие - да премахнем санкциите.

  • Огромната заплаха за Сеул от Север при висините край град Кесон остава.

  • Нови площадки за ракети в Северна Корея са редовно откривани от срещата в Сингапур насам.

  • Северна Корея с лекота избягва санкциите чрез глобалната си криминална мрежа за износ на всякакви продукти: от наркотици през фалшифицирани пари до конвенционални оръжия, ракети и оръжия за масово унищожение.

  • Северна Корея използва оръжие за масово унищожение (в случая химическо оръжие) при убийството на Ким Чен Нам на летището е Куала Лумпур.

    • Това бе демонстрация едновременно на умения и воля.

    • Това бе послание към Китай, която защитаваше Ким Чен Нам, както и към нациите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), които предлагат убежище на хиляди работници, бизнеси и криминални операции.  

Най-голямото препятствие е наличието на ядрените и ракетните програми на Северна Корея. Какво точно можем да предложим на Северна Корея, което да е по-надеждно, по-мощно, по-дългосрочно от сигурността, която те са постигнали чрез развитието на тези програми?

Познати сме по света с лекотата, с която си променяме мнението по международни споразумения - със смяната на администрацията. Без съмнение досегашните лидери на Северна Корея са били изключително вероломни, що се отнася до спазването на обещанията си.

Ким учеше в швейцарско училище, когато Муамар Кадафи бе убит край пътна шахта. За какво ѝ е на Северна Корея да вярва на гаранциите ни за национална ѝ сигурност.