ГЕРБ ще спечели европейските избори в България, като ще има подкрепа от 33,2 на сто.

Това сочи проучване на Европарламента с дата 23 януари. То бе огласено днес, заедно с първата от серията прогнози за предстоящия в края на май вот.

Втора сила от България в ЕП ще бъде БСП с 30,9 на сто.

На трето място е ДПС с 10,6 процента.

Следват „Обединени патриоти“ (6%), Коалиция „Демократична България“ (5,6%) и Воля (3,9%).

Партиите от графата „други“ събират 9,8 процента.

Проучването за България е изготвено на 10 януари и базирано на осреднени данни от българските проучвания.

У нас не важат прагове за влизане в Европарламента.

Картината в Европа

Представените днес прогнози показват също, че сборът от броя на евродепутатите на Европейската народна партия (ЕНП) и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) засега се очертава под половината от общия брой на мандатите в следващия Европарламент (виж графиката).

Засега се вижда, че ЕНП губи три на сто подкрепа, а ПЕС – 6 процента. Социалистите губят шест процента, Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) биха получили с 2,5 на сто по-малко гласове, а Зелените - с 0,5 на сто по-малко, ако изборите бяха днес.

Европейската обединена левица би запазила досегашните си резултати, либералите (АЛДЕ) биха отчели ръст от 1,5 на сто. Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" би нараснала с половин процент, а групата "Европа на народите и свободата" - с 3,5 на сто.

Поради предстоящото излизане на Великобритания от ЕС броят на евродепутатите ще бъде намален от 751 на 705. 

Очаква се ЕНП да има 183-ма евродепутати (217 досега), ПЕС - 135 (180), а АЛДЕ - 75 (68), Първите три сили в ЕП ще запазят местата си по брой на представителите.

Прогнозите дават на „Европа на народите и свободата“ 59 места (37 досега), на ЕКР - 51 (75), на Европейска обединена левица - 46 (52), ва „Зелените“ - 45 (52), на „Европа на свободата и пряката демокрация“ - 43 (41).

Независими се очаква да бъдат 10 евродепутати (при 22-ма днес).

В групата „други“ се предвиждат 58 евродепутати. Сред тях са представителитена партията „Републиката в движение!“ на френския президент Еманюел Макрон.

Данните ще бъдат опреснявани всяка седмица до изборите, които ще се проведат от 23 до 26 май.