Пожар е избухнал в изоставена сграда, част от "Тютюневия град" в Пловдив. Сигналът е получен след 10 ч тази сутрин от граждани, съобщи БТА. Този път обаче пораженията са незначителни - това са установили пратените на място служителите на 4-те противопожарни автомобила, отзовали се на сигнала. 

Пламъците са били на първия етаж в тютюневия склад, горели около 10 кв.м. боклуци и вехтории, съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив комисар Георги Мангараков. Пожарникарите са се справили с пожара за около 5 минути, а единствените щети по сградата са на един от прозорците.

Основната версия е, че пламъците са причинени от клошари, които са обитавали изоставения терен. Все още не е ясно дали ще бъде образувано раследване по случая.

Този път пожарът наистина изглежда инцидент, за разлика от този през лятото на 2016 г. Тогава четири от складовете в "Тютюневия град" бяха напълно унищожени от огъня, като разследването установи, че той е тръгнал откъм покрива. Установено бе, че палежът е умишлен, а за виновен бе обявен бездомникът Любомир Данчев. През януари тази година Окръжният съд в Пловдив потвърди окончателно присъдата му от 4 години затвор.

Този палеж се случи малко, след като друг от тютюневите складове, макар и комплексът от тези сгради да е паметник на културата, бе поразен от багери. Събарянето по искане на собствениците бе надлежно разрешено от Община Пловдив и се случи в почивен ден през пролетта. Така и не се установи кой носи отговорност за унищожаването на паметника, но се разбра, че има проекти за строително на мястото му.

По информация от октомври миналата година има одобрен проект те да бъдат реставрирани и превърнати в жилищни сгради с магазини и подземни гаражи.