България отбелязва 146 г. от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Познат и като Дякона, Джингиби, Левски е сред основните фигури в българското освободително движение. Той е един от създателите на Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Левски е заловен на 27 декември 1872 г. край Къкринското ханче край Ловеч. Турската полиция не е знаела кого е заловила, докато не е бил отведен в Търново за разпознаване. Оттам Левски е отведен в София, където бил предаден на съд. Тук е бил разпитван шест пъти. Смъртната му присъда е издадена на 14 януари и е изпълнена на 18 февруари в околностите на София. Днес на това място е издигнат Паметникът на Левски.

На 19 февруари ще има възпоменателни прояви за отбелязването на 146-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата в цялата страна. В София поклонението започва в 18 часа пред Паметника на Васил Левски. В него ще участва президентът Румен Радев, който ще произнесе слово.

В родния град на Левски - Карлово, снощи се състоя възпоменателна церемония. От 2009 г. насам общинският комитет „Васил Левски“ във Велико Търново поема инициативата кончината на Дякона да се отбелязва на 18 януари, когато е изпълнена неговата присъда. В столицата продължава да се почита на датата 19 февруари.