Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер не изключва удължаване на членството на Великобритания в ЕС за след изборите за европарламент.

„Това според мен би било ирония на историята. Но не мога да я изключа“, заявява той в интервю за германския вестник „Щутгартер цайтунг“, цитирано от „Политико“.

„Всяко решение да бъде поискано повече време е работа на Великобританя. Ако такава молба бъде отправена, никой в Европа не би бил против“, допълва Юнкер.

За отлагането на „Брекзит“ напоследък се говори все повече и повече, особено след като британските депутати отхвърлиха постигнатото с Брюксел споразумение. Мнозина смятат, че правителството в Лондон ще бъде принудено да поиска удължаване на периода на действие на член 50 от Лисабонския договор. В противен случай има сериозни опасения от хаотичен „Брекзит“ без сделка.

Отлагане на излизането от ЕС след европейските избори вероятно ще доведе и до участието на британците в тях.

Юнкер няма представа с колко точно ще бъде отложен „Брекзит“.

„С „Брекзит“ много разписани срокове отидоха на кино“, казва той.

И продължава:

„Това е като да си пред съда или в открито море – всичко е в Божите ръце. И ние никога не можем да бъдем съвсем сигурни кога Господ ще вземе нещата в ръцете си.“

Юнкер ще приеме утре в Брюксел британската премиерка Тереза Мей, съобщи говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Вчера пък главният преговарящ за „Брекзит“ от страна на ЕС Мишел Барние се е срещнал с представители на британското правителство начело с държавния секретар за „Брекзит“ Стивън Баркли. За пореден път е било отбелязано, че Брюксел няма да предоговаря постигнатото споразумение с Лондон.

„ЕС не приема възможността предвидената в споразумението предпазна мярка за ирландската граница да има ограничено във времето действие или да бъде отменяна едностранно“, каза Схинас.

Той допълни, че продължава търсенето на промени, които биха получили широка подкрепа в британския парламент. Те обаче могат да бъдат само в рамките на решенията на Европейския съвет.