В България играта на "топло-студено" през отоплителния период става толкова популярна, че вече си има и упътване – "Наръчник срещу монопола "Топлофикация" на адвокат Данчо Стоянов, позовал се на своя професионален опит в битката срещу монополите. До тук добре! Вече всеки потребител на парно може да се запознае с проблемите, които го очакват и да почерпи идеи за решаването им.

В този ред на мисли, за всеки пишман-потребител на Топлото наръчникът е като 13-ата поправка на Конституцията на Америка от 1865 г. за премахване на робството. Само дето тук това няма как да стане. Може само да те информира, че имаш права, ама какво от това – съдилищата и те се отопляват на парно през зимата, смеят ли да посочат с пръст парнаджията…

Когато преди години се нанесох в новозакупения си апартамент, сградата беше вече 10-годишна, но все още "недокосната" от топлинния доставчик. Тръби за топло имаше, но районът още не попадаше сред отопляемите. Мина се време, "Топлофикация" разтвори щедрите обятия и над имотите в квартала. Дойдоха здрави чичковци, монтираха радиатори на всичките съседи, а при мен затапиха тръбите, защото нямах намерение да се възползвам от услугата.

Заради лукса, че съм "независим", ме дариха с "такса мощност". Както и да си правех сметката, да затоплям жилището си на ток, когато съм си рядко вкъщи, ми бе по-изгодно.

Махнах с ръка.

На втората година първата сметка за отоплителния сезон ме изненада неприятно. Оказа се, че ме таксуват с пълен отоплителен обем. Оказа се и грешка, за която бях невинен, но и потърпевш. Докато разнищя ситуацията в недобрата комуникация между "Топлофикация" и топлинния счетоводител, понатрупах лихви.

"Платете сметката, за да не ви с трупат", ме посъветваха добронамерено на касите, когато исках да платя дължимата любима такса мощност, но ми пречеше предходната дължима сума за неизползвана услуга. Както и да е – "Топлофикация" ми опрости дълга, но сумата за лихви си остана.

Махнах с ръка отново.

Нямам договор с "Топлофикация", камо ли да съм ги викал, за да си поръчам от услугите им. Но пък излиза, че, освен че има риск от махане с ръка сериозно да се простудя, съм много ларж. В продължение на повече от 10 години плащам такса за това, че през имота ми минава чужда собственост. Само за миналия отоплителен сезон тоталът ми за такса мощност е близо 200 лв, които чинно съм платил. Нали съм широко скроен, не придавам съдбоносно значение на думата "рекет".

С интерес разглеждам сметките си, които с всеки изминал отоплителен сезон все повече заприличват на реферат по ядрена физика, и плащам – къде според прогнозни дялове, а от скоро и на равни вноски спрямо изравнителната сметка за предходния сезон. Та, с интерес разглеждам сметките и си мечтая някой ден сапунката да види своя край.

Онзи ден, вдъхновен от идеята за информираност на адвокат Стоянов, реших да потърся конкретни текстове в Закона за защита на потребителя:

Чл. 62. (Изм. – ДВ, бр. 61 от 2014 г. , в сила от 25.07.2014 г.) (1) Забранява се доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна.

(2) При доставка на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставяне на услуги, които не са поръчани от потребителя, той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил.

Чл. 147а. (Нов – ДВ, бр. 61 от 2014 г. , в сила от 25.07.2014 г.) (1) При сключване на договор при общи условия с потребител общите условия обвързват потребителя, само ако са му били предоставени и той се е съгласил с тях.

(2) Съгласието на потребителя с общите условия се удостоверява с неговия подпис.

Та, на закон сме го докарали, остава да го докараме и на потребителска реакция. Преди да ни изпревари "Топлофикация" с "Наръчник на оптимиста" като притурка към новата ни сметка.

----

Васко Мавриков е роден на 6 август 1976 г. в София. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ, след което работи като сценарист на „Сладко отмъщение”, водещ на „Фатално привличане”, както и репортер в предаването „Господари на ефира”, където води рубриката „Приятно ми е, Мавриков!” През 2009 г. е ководещ и комик във „Вечерното шоу на Азис”. Същата година става част от екипа на „Денят е прекрасен” по bTV. След това поема „Баркод" по ТВ7 и е продуцент на икономическата рубрика „Защо“ по News7. За свое най-голямо постижение счита игралния филм „Корпус за бързо реагиране“ и продължението му „Корпус за бързо реагиране 2“, където е сценарист и изпълнява главната роля.

Текстът е написан специално за Клуб Z.