"Връщайки се назад във времето, се налага изключително жесток извод - че всичко, което се случи тогава, случва се днес и вероятно утре ще продължи да се случва - това е следствие на добре обмислена, планирана и последователна атака, директна война срещу мен за физическо, юридическо и икономическо унищожаване."

Така бизнесменът в оръжейния сектор Емилиан Гебрев описа усещането си за ситуацията от април 2015 г., когато той, синът му и един от съдружниците му са отровени, свързвайки тези събития с опита му за придобиване на акциите на завода "Дунарит" след фалита на КТБ. Това се разбра от думите му пред бТВ тази сутрин. 

Гебрев няколко пъти заяви, че е болезнено да се връща към отравянето, но припомни, че то се случва на 27 април 2015 г., а през февруари същата година излиза информацията, че той има намерение да придобие "Дунарит". 

Бизнесменът каза, че за този период преки и директни заплахи срещу него не е имало. Каза и, че ако е знаел как точно е отровен - и той, и сина му, и колегата му, е щял да помогне на следствието, което е водено след това и което от есента на миналата година е възобновено от прокуратурата (след писмо от самия Гебрев - б.р.).

Собственикът на "Емко" обяви и коя е фирмата, която се появява в описания от него период "на война". Тя се казва "Виафот".

"Ако се мине във времето какво се е случвало, през целия период от време се появява една странна за мен фирма, която се появи и всички неща се въртят около нея. Може би там е разковничето. И най-интересното нещо е, че през тези периоди от време тя е със съпорт от държавата и в "интерес" на държавата", заяви бизнесменът.

"Ние ("Емко" - б.р.) сме в така наречения стратегически списък като част от националната сигурност, а една фирма, която никой не знае откъде е, е съпортирана и продължава да бъде съпортирана. Фирмата се казва "Виафот" и там някъде се корени причината за моето отстраняване."

Гебрев даде пример със съдебните битки, които същата фирма води срещу увеличаването на капитала на "Дунарит" в годините - "няма дело, което да не е в съда и да не е правен опит за давление в съда..., колко пъти търновският съд излиза с решение Търговският регистър да впише увеличението на капитала на "Дунарит" - и това не е направено".

Бизнесменът попита и защо България не се е обърнала към Организацията за химическите оръжия, както направи Великобритания след случая "Скрипал". Каза още, че няма как да разпознае дали е виждал лицето Денис Сергеев - смятаното за истинско име на агента на ГРУ Сергей Федотов, който е бил три пъти в България през 2015 г., а след това разследващите във Великобритания свързаха с отравянето на Скрипал - просто са минали години отгогава.

За самия Сергеев/Федотов и присъствието му в България Гебрев заяви:

"Тези пътувания не съвпадат само с датите, на които аз съм бил отровен. Ако разследващите се задълбочат, ще открият и други събития, свързани с тези пътувания. Но не съм аз човекът, който да каже тези неща."

Бизнесменът завърши с думите: 

"Ако нашата страна погледне на въпроса сериозно и принципно - би могло да се стигне до истината." 

И не изключи версията, че тече и офанзива от страна на Русия за намеса в оръжейната ни индустрия.