По данни на в. "Ведомости", годишното обръщение към парламента на президента Владимир Путин, насрочено за 20 февруари, първоначално е било планирано за средата на март. През март се навършват пет години от анексирането на Крим от Русия и намерението е било годишното послание на Путин да се свърже именно с тази дата, пише руският вестник, цитиран от Би Би Си, като се позовава на свои източници от администрацията на президента на Русия. Източниците на "Ведомости" правят различни догадки за промяната. 

"Това може да бъде свързано с желание да се спре падането на рейтингите. Възможно е вече да е имало информация, че ще бъдат въведени нови антируски санкции, а може би и нежелание посланието да бъде прекалено близо до изборите за президент на Украйна на 31 март", смята един от тях.

Ако датата е била променена, това е свързано с падането на рейтингите на властта, твърди политологът Андрей Колядин. 

"Президентът не разполага с чак толкова много лостове, които би могъл да използва: това са посланието, "пряката линия" и голямата пресконференция. Именно в обръщението си към Федералното събрание той може да предложи сериозни обещания за политически ориентираните хора", изтъква политологът. 
"През 2018 г. посланието, в което Путин наблегна на най-новите оръжия, накара хората да се сплотят предизборно - няма нищо по страшно от войната, дори хипотетична", обяснява той. 
"Но за една година интересите на хората се пренасочиха към вътрешния дневен ред - пенсионната реформа, повишаването на ДДС, ръста на цените. Сега те очакват да им се каже нещо, което засяга нуждите им", смята експертът, цитиран от "Ведомости".