Глобално, Европейският съюз се възприема като най-стабилизиращата сила в света. Това сочат данните от представителн сравнително изследване на "Галъп интърнешънъл" в 54 държави по света. ЕС има положителни нетни стойности (разлика между дяловете на положителни и дяловете на отрицателни отговори) във всички изследвани региони с изключение на Русия и Западна Азия.

Международната политика на САЩ и на Русия дестабилизира света. Почти еднакъв дял – съответно 56% и 52% – от 52 494 интервюирани граждани имат негативно мнение по отношение на ролята на двете военни сили, като само един от четирима вярва, че външната им политика има стабилизиращo въздействие върху международните отношения.

Около 2/3 трети от руснаците са убедени, че външната политика на тяхната държава има стабилизиращ ефект. Американските граждани са много по-критични по отношение на международните изяви на САЩ.

Външната политика на Китай се възприема отрицателно, но не в такава степен, в каквато тази на САЩ и Русия.

Danni za sveta

Повече от половината от интервюираните българи смятат, че външната политика на ЕС има стабилизираща роля в света

Данните от България сочат сериозно одобрение за международната политика на Европейския съюз. 60% смятат, че тя е стабилизираща, а 16% са на обратната позиция. Останалите нямат мнение. Нетната стойност (+44) е осезаемо по-висока от глобалната (+14). България е в топ 5 сред 57-те държави, включени в изследването, по отношение на положителна оценка на ролята на Европейския съюз в международните отношения и поддържането на стабилността в света.

Останалите държави с най-високо доверие в ролята на съюза за мира са Косово, Албания, Виетнам, Грузия, Румъния. Най-ниски оценки ЕС получава от Мексико, Русия, Турция, Босна и Херцеговина и Пакистан.

С ниска нетна стойност (-36) е отношението на българите към външната политика на САЩ. По отношение на руската външна политика 43% от българските граждани са отговорили положително срещу 27% отрицателно, т.е. нетната стойност е +16. Останалите нямат мнение.

Въпреки че външната политика на Китай получава също положителна нетна стойност (+4), твърде големият процент (52%) отговорили с „Не знам“ сочи по-скоро липса на знание по темата.

Danni za Bulgaria

Отношението към външната политика на САЩ

USA1

Индия е сред най-високооценяващите външната политика и на САЩ, и на Русия. Явно за всеки случай. На другия полюс е Финландия - която е с най-изразено негативни оценки за действията и на САЩ, и на Русия на международната сцена. Сърбия се оказва сред най-големите защитници на външната политика на Москва - 64 на сто от сърбите я оценяват положително, а общо балансът между одобрение и неодобрение е 39 на сто.

USA2

 

*Възможни са минимални отклонения заради закръглявания.

USA3

Отношението към външната политика на Русия

Russia1

 

 

Russia2

*Възможни са минимални отклонения заради закръглявания.

Russia3

Отношението към външната политика на Китай

China1

 

China2

*Възможни са минимални отклонения заради закръглявания.

Отношението към външната политика на ЕС

EU1

 

EU2

*Възможни са минимални отклонения заради закръглявания.

EU3

Методология, размер на извадката и работа на терен:

Изследването е част от изследователския проект на „Галъп интернешънъл“, наречен „Край на годината“. Тази година тя бе осъществена от световната асоциация на „Галъп интернешънъл“ и партньори в 57 страни по света, представляващи населението на всички страни от Г-20 (с изключение на Китай) и около 57% от световното население.

Поради политически, културни или религиозни особености някои въпроси от проучването не се задават във всички страни.

Въпросът за международната политика на четирите суперсили е зададен в 54 държави сред общо 52 494 души. Във всяка изследвана страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени, интервюирани по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка за проучването е между +/–3-5% при доверителен интервал от 95%. Теренната работа е проведена в периода от октомври 2018 г. до януари 2019 г.

Покритие на изследването по региони:

  • Общо за ЕС: Комбинира западните и източните части на ЕС (n=13 615)

  • Западна част на ЕС: Австрия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания, Обединеното кралство (n=7510)

  • Източна част на ЕС: България, Чехия, Латвия, Полша, Румъния, Унгария (n=6105)

  • Европейски държави извън ЕС: Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Косово, Македония, Молдова, Сърбия, Швейцария, Украйна (n=9461)

  • САЩ (n=1045)

  • Канада (n=600)

  • Индия (n=1001)

  • Русия (n=1000)

  • Латинска Америка: Аржентина, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Мексико, Парагвай, Перу (n=5526)

  • Източна Азия: Хонконг, Индонезия, Япония, Филипини, Република Корея, Тайланд, Виетнам (n=6400)

  • Западния Азия: Афганистан, Азербайджан, Казахстан, Пакистан, Турция (n=5671)

  • Близък изток: Ирак, Йордания, Ливан, Сирия, Саудитска Арабия (n=5351)

  • Африка: Гана, Нигерия, Южна Африка (n=2815)

  • Австралия и Нова Зеландия (n=2039)