"Това са целените икономически ефекти от поставянето ни под арест: невъзможност да се противопоставим адекватно на явните и никак неприкрити опити да се придобие имущество на значителна стойност."

С този аргумент, както и с това - че е майка на три непълнолетни деца, днес Евгения Банева отново поиска от Апелативния специализиран наказателен съд да излезе на свобода. Тя посочи поименно и кой според нея разпарчетосва имуществото им - шефът на фирма "Делта гард" Димитър Спасов. Това всъщност е известният Митко Каратиста, който води открита и отколешна война с фамилията Баневи.

Банева напомня, че от всички дружества, за които с мъжа й имат куп обвинения - основно за присвоявания, пране на пари и данъчни престъпления, тя фигурира само в четири. По-точно "Полимери"-Девня, "Панайот Волов"-Шумен, "Елма"-Троян и ТЕЦ "Казанлък". Банева, оказа се, е по-добър мениджър от мъжа си, защото изтъкна, че тя се занимавала само с туризма във фамилния холдинг. А там фалити не са допуснати.

Тя изреди, че в ТЕЦ-а и в "Панайот Волов" в живота си не е стъпвала, а в "Елма" ходила само веднъж на някакво корпоративно парти, от което си спомни единствено... изпълнението на Веселин Маринов.

Адвокатката й Татяна Дончева заяви, че тя няма длъжностното качество - защото не е била никога длъжностното лице, което е извършител на престъпните деяния. Защото такава работа не й е възлагана с договор. (От цялата каскада от фирми Банева е била всичко на всичко 6 месеца изпълнителен директор на "Полимери"). Дончева нарече това обстоятелство "фундаментално" и обвини прокуратурата, че разпространявала "клюки" от приятелки на бившата покойна съпруга на Банев - Дочка Банева. Твърденията са, че седяла до мъжа си на общите събрания и кадрувала.

"Тя няма как да сключи неизгодна сделка, ако няма изначално правомощия да я сключва", каза Дончева.

ВИП темата бе продължена с това, че по времето, когато Баневи приватизирали "Полимери", в него останали на работа като експерти 3-ма министри от времето на Тодор Живков, "и то от най-титулуваните" - Белчо Белчев, Георги Панков и... Досев (след кратко замисляне).

Самата Банева днес поиска най-после да им бъде показана прословутата швейцарска сметка, в която имали 1 млрд. лв. - или 585 млн. евро. Да бъде показана и разкрита.

"Значи как обвиняваме хората: НК е дебела книга, в нея има неколкостотин члена и все някой член ще ни пасне", обърна се с ирония Татяна Дончева към прокуратурата.

Известната с пиперливия си език адвокатка и политик не пропусна и да упрекне дори подзащитната си, че се учудвала богатите хора "какви смешни пари си вписват официално като заплата".

Евгения Банева всичко на всичко имала 3 свои сметки, в които хората ще се изненадали, ако видели какви "суперсмешни пари" съдържат.

"Ама преди смъртта си Дочка Банева казвала на някаква своя приятелка, че 43 млн. били преведени по сметка на Евгения на о. Ман или друга офшорка" - каза Дончева. Това й даде повод да заяви на прокуратурата, че има не обвинителен акт,  а клюки.

"Намерете сметката, покажете парите, но покажете и че Евгения Банева е имала спесимен" - обърна се Дончева към прокуратурата.

В сметка тя има заплатата си от "Полимери" – тая заплата е суперсмешна. Не знам защо богатите хора си назначават такива смешни заплати - обърна се Дончева към собствената си клиентка. - Има и награда от "Стани богат" 50 000 лв., има и дарения на тези 50 000.

От думите й стана още ясно, че светската дама имала една разпоредителна сметка с около 16 000 лв. и трета в "Пиреос" с 6617,11 лв. Дончева определи, че делото е минирано и е "върху гнила конструкция". Защото Николай Банев прехвърлял пари от едни свои дружества в други свои дружества. И макар това да не било предмет на днешното заседание - попита прокуратурата как ще докаже присвояване при това положение.

А Банева изобщо нямала длъжностното качество да извършва престъпленията, за които я обвиняват.

Въпреки това съдът отдаде акцент на "многообразието, сложността и продължителността" на престъпните дения, в които я обвиняват. Съставът постанови, че за Банева може да се предполага, че е знаела, че "пере " пари, придобити от престъпна дейност, както и че няма опасност да се укрие, но има такава - да извърши друго престъпление.

Затова я остави в ареста. Постановлението е окончателно и не подлежи на обжалване.