Сюжетът с евроизборите в патриотичния политически спектър, става все по-интересен. Завръзката от днес - НФСБ издига лидера си Валери Симеонов за водач на евролиста за вота в края на май. Той е номиниран да е начело или на обща коалиционна листа на "Обединени патриоти" - ако има такава, или на такава в друга коалиция, или на партийна. Това беше обявено на заместника му в партията Борис Ячев. 

Ячев призна, че в последните седмици преговорите за вота при патриотите били в двустранен формат - НФСБ и ВМРО - защото на няколко коалиционни съвета представителите на "Атака" отсъствали. И тези разговори обаче към момента са безрезултатни, обясни той. 

Затова НФСБ обявяват номинацията на лидера си за евроводач. За решението допринесли действията на ВМРО - с "номинациите на Ангел Джамбазки от знайни и незнайни структури", както и преговорите на "Атака" за създаване на "някакъв консервативен блок". Въпросният блок е с евродепутата Николай Бареков, а последният дори неотдавна постави и срок на Волен Сидеров и компания за отговор ще участват ли в коалиционен формат. Времето за размисъл изтича на 21 февруари.

От месеци неофициалната информация от "Обединени патриоти" е, че няма разбирателство за евролистата. Една от причините - ВМРО настояват водач на коалиционна листа да е настоящият евродепутат и заместник на Красимир Каракачанов Ангел Джамбазки. Въпреки че официално отрича, според представители на "Обединени патриоти", Сидеров също настоява да е водач на листата. Досега НФСБ не участва в този спор, а и самият Симеонов нееднократно и публично е заявал, че евровотът не му е интересен. 

Симеонов обаче беше първият преди месеци, който намекна, че е възможно "Обединени патриоти" да не се явят заедно на изборите за Европейски парламент. Тогава неофициалната информация бе за преговори и със СДС.

"Ако се стигне до възраждане на разговори в "Обединени патриоти" или друга формация, това ще бъде нашето желание за водач на обща листа", заяви Ячев за лидера Симеонов днес. 

Номинацията на Симеонов е подкрепена от партия "Средна европейска класа", която също е член на "Обединени патриоти" и голяма част от местните организации - Пловдив, Бургас, София, Перник, Враца и т.н., обясни още Ячев. По думите му не може докато другите си обявяват номинациите НФСБ да не се готви за изборите. Което и прави. 

По-рано лидерът на ВМРО и съпредседател на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов обяви, че по-добрият вариант е формациите от коалицията да са заедно и на евровота. Ако това не се случи обаче и се явяват в различни формати, то това не влияе на поетите ангажименти за парламентарното управление и участнието в правителството с ГЕРБ. 

Реакциите от ВМРО и "Атака" за издигането на Валери Симеонов предстоят.