През 2013 г хижа "Амбарица" в Стара планина е в плачевно състояние. Построена през 30-те години, с нова сграда направена през 50-те, хижата е на невероятно красиво място между Сопот и Троян, но години наред страда от лошо стопанисване.

Наемателите на хижата не се грижат добре за нея, въпреки че получават финансиране за целта, и в крайна сметка Българският туристически съюз (БТС), който се грижи за хижите в България, я дава под наем на Емилия Гатева и нейната фирма "Соло".

След тежка борба с предишния наемател да освободи хижата, завършила с викане на полиция, Гатева поема стопанисването и започва усилена работа по възстановяването й.

Две години по-късно - през 2015 г. хижата е домакин на Фестивала на боровинките, който събира стотици туристи в Троянския Балкан, и е номинирана за най-добра хижа в България. Макар да получава втора награда (златният медалист е старопланинската хижа "Мазалат") е видно, че Гатева сериозно се е заела с възстановяването на хижата.

Емилия Гатева.

Ето как тя описва направените ремонти и подобрения:

"Ремонтите са - покрив, нови тоалетни и бани, водопровод, спални, кухни, столова, салон, коридори, складове, плочник, фасада. Също за сметка на наемателя е да осигури обзавеждане и оборудване - печки, бойлери, соларна система за ток, генератори, оборудване на кухня. Транспорт за обслужване на хижата. Машини и инструменти. С няколко думи абсолютно всичко, което е необходимо за да работи добре хижата да е за сметка на наемателя."

Управителката на хижата ни разясни и други особености на поддръжката - например фактът, че не всеки майстор е готов да се качи в планината на обичайните си тарифи, или трудността да се пренася тежко оборудване при сериозната денивелация на Балкана и нуждата за това да се ползват коне. "Прилича на мини военна операция", описва тя всеки подобен транспорт.

Кратък преглед онлайн ще покаже много доволни от хижата посетители, разкази на туристи както в официалната страница на хижата във Фейсбук, така и по планинарските блогове.

Договорът на Гатева с БТС обаче изтича след месец. И се оказва, че тя не само няма да има шанс да го поднови, но туристическият съюз твърди, че е нарушила договора.

Какъв е казусът?

Според БТС, уговорката за наема по първоначалния договор за стопанисване на хижата е да има гратисен период. В него наемателят - в лицето на Емилия Гатева - няма да плаща наем до края на 2015 г. Тезата е, че през това време Гатева ще инвестира пари в нужните ремонти и преоборудване на хижата - нещо, с което и БТС са съгласни, че тя е направила.

Ключовият момент е след това - след изтичането на гратисния период, Гатева не е започнала да плаща наем. Досега натрупалите се наемни вноски са за над 17 000 лева.

Гатева заедно с гостите на хижата по време на Боровинковите дни през 2016 г.

Според БТС тя дължи тази сума за периода от 1 януари 2016 г досега, и че тя е отказала да я изплати.

Защо Гатева не плаща наем след гратисния период?

Според нея след изтичането на гратисния период тя и тогавашният изпълнителен секретар на БТС - Венцислав Удев - са уговорили и обсъдили анекс към договор, според който Съюзът ще продължи да опрощава наема, а тя ще продължи да инвестира в хижата.

От БТС обаче твърдят, че такъв анекс не съществува. Проблемът е, че и Гатева не може да го представи.

"Истината е, че аз го твърдя, и съм го подписала, но тогава проявих наивност - оставих договора в БТС, за да бъде подписан, и ми казаха, че ще ми го пратят след няколко дни. Така и не го получих", обясни тя пред Клуб Z.

И отбелязва, че въпреки това би трябвало да има протокол от Управителния съвет на БТС, които е редно да са обсъдили подобен анекс. Такъв обаче няма според туристическото дружество.

Гатева каза още, че изчезването на документи от БТС не е невъзможно. През 2016 г. Удев, тогава все още изпълнителен секретар, е твърдял, че тя не е предоставила отчети за изпълнение на инвестиционната програма и за хижната дейност. После се оказва, че тези документи всъщност са предоставени и са в БТС. И Съюзът признава, че днес единствените им претенции към Гатева са за неплатения наем.

Преди 2 години изчезват и документи на БТС, заради което има преписка в полицията и се води разследване. Дали е възможно анексът да е изчезнал тогава, можем само да гадаем.

Кой е прав?

"Чисто юридически, аз не мога да си защитя версията", признава Гатева. "Но смятам, че морално съм права!"

Всички знаят колко струва поддръжката на хижата. Тя не е просто хотел, обяснява дългогодишната хижарка. Няма гарантирани клиенти, понякога метеорологичните условия изискват да е затворена. Ремонтите не са единственото, което яде пари. 

Гатева подчертава и че години наред БТС е финансирало хижата и практически е губело пари от нея. 25 000 лв е една от последните инвестиции, вложени преди почти десетилетие в хижата. Въпреки това БТС са признали пред министерство на туризма, че тя е в лошо състояние.

Тоест БТС години наред са инвестирали безрезултатно в хижата, а сега, след като тя е по-успешна под нов наемател, те очакват печалба, заявява Гатева. 

И заявява, че ще иска държавата да е арбитър - в крайна сметка хижите са собственост на държавата и БТС е НПО, избрано да ги стопанисва. 

От Българският туристически съюз пък информираха, че още не са решили каква ще е следващата им стъпка. Управителният съвет трябва да се събере и да вземе решение. След отстраняването на Гатева щели да организират конкурс за нов наемател на "Амбарица".

Добър стопанин ли е БТС?

Критики към Българският туристически съюз не идват само от Гатева. За да се разбере как работи той, трябва да се върнем малко назад във времето.

След 9 септември туристическите дружества в страната се национализират. След 10 ноември този режим се променя - хижите остават държавни, но туристическите дружества се трансформират в НПО-та с идеална цел - да поддържат хижите, за да окуражават социален туризъм.

Някои дружества се опитват да се грижат за хижите сами, други ги отдават под наем. Българският туристически съюз е най-голямото туристическо дружество, което държи 410 обекта, като 219 от тях са хижи, с общо 13 062 легла.

Покривът на хижа "Амбарица" преди и след ремонтите на Гатева.

Отдавайки хижите под наем, туристическото дружество получава някакъв финансов ресурс, с който да подпомага другата си дейност - организиране на туристически прояви на клубовете към тях, например. Или поне, в случая с "Амбарица", не получават загуби и запустял и неизползваем обект.

Според много хижари обаче БТС и другите туристически дружества нямат право да отдават хижите под наем и така нарушават закона. В подобни спорове с дружествата са в момента наемателите на хижа "Плевен" и на хотел "Мальовица" в едноименния курорт.