Между 44-тото НС и парламентаризма не трябва да се слага знак за равенство. Спасението на парламентаризма минава през разпускане на Народното събрание. Това заяви зам.-шефът на парламентарната група на БСП Крум Зарков след заседание на изпълнителното бюро. Според него от ГЕРБ е трябвало да изчакат президентът да наложи вето или да обнародва промените в Изборния кодекс преди да внася нови промени, които отменят току-що приетите.

"Днес същите тези хора, които агресивно отхвърляха аргументите ни вчера, пламенно ще ги защитават днес. Това въобще не помага за издигане на ролята на парламента. Напротив, принизява я допълнително", заяви Зарков.

Той допълни, че шефът на парламента Цвета Караянчева, която формално е първия човек в държавата, е подписана шеста под новия законопроект.

"Първият човек в държавата е подписан шести, след партийния ръководител, след различните фурнаджийски лопати, които променят мнението си от днес до утре. Председателят е шести. Това е мястото, което управляващата коалиция определя на парламетаризма", каза Зарков.

Той заяви, че упраляващата коалиция е нестабилна и това е очевидно.

За пореден път Зарков заяви, че депутатите на БСП няма да влизат в този парламент. Докато не бъде взето друго политически решение те ще тръгнат из страната, за да решават проблемите на хората.

"Стига празни приказки за стабилност. Време е за работа. Всеки да се изправи пред отговорностите. Рестарт на политическия процес минава през избори, където да дойде мнозинство, което разбира какво значи парламентаризмът и Конституцията на страната", заяви Зарков.

И допълни:

"Що за парламентаризъм е този, в който министър-председателят, а не депутатите решават как се държи основната парламентарна група? Що за парламентаризъм е този, в който се правят промени на промените, преди тези промени да са влезли в сила?"