Китай ще се опита да играе ролята на балансьор в отношенията между двата регионални противници в Близкия изток - Иран и Саудитска Арабия.

Външният министър на Китай Ван И заяви, че желае да задълбочи "стратегическото доверие" с Техеран, няколко дни преди официалното посещение в столицата на Китай на Мохамед бин Салман - саудитския принц, предаде Ройтерс.

Традиционно Китай страни от Близкия изток, въпреки че е зависима от петрола в региона, но в последно време комунистическата република се опитва да заеме по централна роля на световната сцена и Арабският свят не е изключение.

Ван заяви пред иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф, че е наблюдавал речта му по време на Мюнхенската конференция по сигурността в неделя, на която иранецът обвини Израел, че иска да провокира война.

"Видях по телевизията как вие защитихте правата на Иран високо и ясно на Мюнхенската конференция по сигурността. Мисля, че стотици милиони китайци също гледаха и слушаха това, което заявихте и Вие вече сте известен човек", заяви Ван пред репортери. "Искам да се възползвам от възможността да разполагам със задълбочена стратегическа комуникация с моя стар приятел, да задълбочим стратегическото доверие между нашите две държави и да подсигурим прогрес на двустранното ни и пълноценно партньорство", добави той.

Иран бе четвъртият най-голям доставчик на петрол за Китай през миналата година.

"Нашите отношения с Китай са много ценни. Ние определяме пълноценното стратегическо партьнорство между Иран и Китай като много важно за нашите отношения", сподели Зариф пред медии.

Европейските съюзници на САЩ възроптаха срещу решението на Тръмп през 2018 г. да извади САЩ от ядреното споразумение с Иран от 2015 г., в което участваха като страни Китай и Русия.

Съгласно него, международните санкции срещу Иран бяха вдигнати в замяна на изоставяне на ядрената програма.