Жена на 69 години е в болница след побой и грабеж, извършени в нощта срещу неделя във видинското село Дреновец, съобщи бТВ. Извършителите са двама 18-годишни, един от които – криминално проявен.

Марийка Димитрова е в болницата в Лом, със синини и кръвонасядания след ударите по тялото ѝ. При побоя за кратко е загубила ѝ съзнание.

В село Дреновец жената живее сама. За да се предпази от посегателства, разчита на куче. При нападението не е реагирало, най-вероятно е било упоено.

Сега синът на Марийка обмисля инсталирането на камери и системи за сигурност в къщата. Съседи няма.

Нападната жена е настанена в болница.

"И да е викала, наистина не е имало кой да я чуе, защото на цялата улица всички къщи са обезлюдени”, каза кметицата на  Дреновец Надя Иванова. В селото имало много самотно живеещи, предимно жени.

За побоя нападателите са използвали и мотички, които са взели от двора на потърпевшата.

„Питаха къде са златото и парите, но това стана вече, когато бях цялата в кръв и започнах да губя представа за времето, но не престанах да се боря с тях”, спомня си нападната жена пред бТВ.

"Бях почти в безсъзнание, паднах. Тогава взеха един стол да ме ударят, но аз не изгубих самообладание, вдигнах крака и ритнах стола. Той удари единия, който изглежда, че падна, и повече нищо не помня", добавя тя.

Не може да разпознае нападателите, защото са били с качулки.

Един от двамата задържани за нападението и побоя живее с родителите си близо до дома на Марийка.

„Пари не можаха да вземат, защото парите не са ги намерили, но за 2-3 хиляди лева ми направиха поразии. Пак са тези. Това им е в кръвта. Ние също сме роми, никой не ни е интегрирал. А те не обичат да работят”, коментира Александър Борисов, жител на селото. 

Делото се наблюдава от Районна прокуратура – Видин. „Задържани са и двамата за 72 часа и очакваме искане за постоянна мярка „задържане под стража”, обясни говорителят на окръжната прокуратура Владислав Влашев. 

Преди по-малко от два месеца другият задържан в съучастие е бил и ограбил възрастен мъж от съседното село Динково. След споразумение с прокуратурата е получил 3-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок.

„Ще разчитам на съдбата, не мога да разчитам на нищо. Те толкова бързо нахлуха, че нямах възможност за никаква самоотбрана.  Такива лица не трябва да ги пускат с условни присъди, да ги прибират някъде и повече да не излизат. Те няма да се оправят, и в затвора няма да се оправят”, казва пострадалата жена.