"Аз се убежавам, че най-евтиното звено в цялата верига е лекарят. Той е със сериозно образование - би трябвало да има сериозни морални качества... Най-евтиното звено! Не знам как да се обърна за пореден път към тези хора, за да се държат човешки!... Да бъдете най-евтината брънка!"

С тези печални думи на директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов бе белязана днес пресконференцията, на която бяха обявени подробности за поредна операция на антимафиотите и спецпрокуратурата в звено на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК). В случая във Варна.

Схемата, която зам.главният прокурор Иван Гешев, описа като почти еднотипна навсякъде, се е ръководела от двама братя сирийски граждани, постоянно пребиваващи у нас. Единият е лекар и уважаван член на общността в морския град, разкри още Гешев.

Двамата са набирали - основно на желаещи турсокговорещи български граждани, и съдействали да получават експерти решения на базата на които се отпускат пенсии по инвалидност. Имало е услуга - като за напълно здрави, така и за хора, чиито процент инвалидност вече ги лишава от бонуси и трябва да бъде завишен, или пък е изтекъл периодът,  който имат права.

Задържани са шестима, като от тях петима са лекари. На едната ТЕЛК е задържан председателят, от друга - членове, стана ясно от думите на наблюдаващата прокурорка Лидия Манолова.

Сред замесените има рентгенолог, невролог, травматолог...

След като групата се "заеме" с твоя случай, мераклията за инвалидна пенсия е пращан при съответния специалист, който да му напише заболяване. Там е казвал "парола" "Много поздрави от Р..." И дверите са се отваряли до степен - че дори не си е разнасял сам документите по инстанциите, а е отивал да си получи готовото решение.

Имало е случаи, когато рентгенолози са инструктирани как да застане човекът, така че да изглежда, че има гръбначно изкривяване, или от "Вътрешни болести" са го пращали.. да тича по 3-4 етажа в поликлиниката, докато вътрешните органи придобият съответните форми, за да се издаде правилно експертното мнение.

В банкови сейфове на двамата главни герои са намерени съответно 1,4 млн. лв. и още 280 000 лв. Иззети са много експертни решения. От 31 разпитани свидетеля - клиенти на групата, 15 са дали показания пред съдия. Извършени са общо 45 претърсвания и обиски.

Прокуратурата "прожектира" и къщичката на един от участниците.

Днес разследващите посочиха, че е много трудно при подобни дела, защото практически НОИ, който дава парите, няма никаква система за контрол над допуснатите "експертни заключения" от лекаря. Експертното мнение на медика е единствената и неоспорима верификация. Понякога те се обжалват от Централната комисия, но този процес е само по документи. В това Иван Гешев видя огромен пропуск в законодателството и дори каза, че правоохранителните органи се борят само с "последиците"

"Пари има, но голяма част от тях – предоплагам, че никой не може да каже колко – по-голямата част от тях отиват в лица, които не се нуждят от тях. Които нямат степен на инвалидност, т.е. нямат сериозни медицински проблеми. Или, ако имат, те са не по-серизони от на който и да е български гражданин – включително на присъстващите в тази зала прокурори и журналисти.

Тези пари стимулират това - определени части от населението да не работят. Което рефлектира и върху трудовия пазар.

Защото няма как да има работна ръка, при положение че получавате двама от семейството примерно по 300 лв. А има случаи, в които лица полчават над 900 лв. Към тези 600 лева има 39 социални услуги – ток, винетки, дърва, отопление и какво ли още не. Ти нямаш никакви причини да работиш – в определени части на страната и социални прослойки", заключи Гешев.

Той на няколко пъти подчерта, че варненската лекарска група е имала изрично условия - да не се работи с цигани. Затова и тарифите са били по-високи - от 1500 лв. до 2500 лв. В Силистра например - където лекарите не са били такива "манджии", а са взимали всичко наред - от който дойде, тарифата за инвалидна пенсия е била 600 лв. (в дунавнския град процентът ивналидни пенсии е потресаващите над 28% от всички, б. р.).

Прокурорите виждат и проблем в това, че у нас няма пречка да получаваш пенсия за определен поцент нетрудоспособност и да си работиш.

Гешев обобщи:

"Пари в държавата има, но се краде много или се харчат за неща, за които не са предназначени."

Ако за две години - 2017 - 2018 г. са били образувани за страната 46 такива проверки и досъдебни производства, свързани с ТЕЛК, само от началото на годината те са 44.