Съединените щати искат да бъде създадена псевдодържава по източния бряг на река Ефрат в Сирия и арабската страна да бъде разцепена. Това заяви днес на пресконференция в Москва руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По думите му ситуацията в североизточната част на Сирия е създадена заради "незаконното пребиваване там на САЩ", които под предлог борба с тероризма са взели за съюзници "основните кюрдски структури", но всъщност покрай "някакви бойни действия" срещу "Ислямска държава" водят до "образуването на квазидържава на източния бряг на Ефрат".

Лавров обвини Вашингтон, че сега открито заявяват, че "даже и да се изтеглят от Сирия, ще поддържат кюрдите, но само докато кюрдите не започнат да сътрудничат със сирийското правителство и Русия".

"Тяхната цел (на САЩ) е да разцепят Сирия", заключи руският външен министър.

Той добави, че Вашингтон активно влага средства в "квазидържавата" и принуждава съюзниците си да плащат за възстановяването на тази част на Сирия, но им забранява да финансират възстановяването на останалата част на Сирия под контрола на правителството. 

На пресконференцията си Сергей Лавров обяви за нелегитимни плановете на САЩ сами да решават кой да контролира т.нар. буферна зона в Сирия.

"Не мисля, че САЩ имат перспектива, когато заявяват, че сами ще решават кой да гарантира сигурността в така наречената буферна зона. [. . .] "Искрено съветвам всички онези, които САЩ ще поискат да пуснат там, три пъти да помислят, преди да се решат на това поредно противоправно действие", каза външният министър на Русия.