Един от членовете на правния съвет на президента Румен Радев - Борислав Цеков, както и назначеният от държавния глава представител в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки са злоупотребили с лични данни.

Това е решил Софийският апелативен съд, потвърждавайки обжалваното от Цеков и Кичашки постановление на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), съобщава "Свободна Европа".

Случаят е от 2016 година, когато правозащитникът и блогър Светла Енчева алармира, че ЕГН-то й се оказало в списъка на лицата, подкрепящи Инициативен комитет с представляващ Петър Кичашки, който се е регистрирал като застъпник на теза в инициирания от Слави Трифонов референдум. На злоупотребата тя се натъкнала случайно. Веднага след случая Енчева подава жалба в КЗЛД.

Година по-късно комисията установява, че Цеков и Кичашки, бивши кандидат-депутати от листите на БСП, наистина са използвали данните на Енчева и още десетки граждани, сред които и журналистката от бТВ Канна Рачева. Т.е. имената и данните им присъстват в подписка в подкрепа на инициативен комитет, но те никога не са давали съгласие за това. КЗЛД постановява глоба от по 10 000 лева за двамата.

Кичашки е глобен, защото е председател на инициативен комитет, регистриран с ЕГН-та и подписи на хора, които изобщо не са подозирали, че фигурират в подобна подписка. Цеков пък е деларирал, че Светла Енчева е дала данните си и се е подписала "пред него".

Двамата обжалват решението на комисията през 2017 г. Сега Софийският административен съд отвхърля жалбите им и ги осъжда да заплатят съдебните разноски по случая.

Ужилването

Гореописаната фактология е продължение на тази с медийните пакети, които Цеков и Кичашки "усвоиха" по време на разяснителната кампания за референдума. Клуб Z пръв писа за това. 

Партиите и Инициативните комитети (ИК) без държавна субсидия получаваха по 40 000 лева, за да агитират на референдума с "да" или "не" за въпросите. Оказа се, няма никаква законова пречка свързаните чрез Институт за модерна политика лица Цеков и Кичашки да получават тези средства и да ги пренасочват към свързана медия - най-вече към неизвестния към онзи момент сайт "Хаштаг-БГ", собственост на съпругата на Кичашки. 

Само на едно от заседанията си ЦИК разпредели 140 000 лева към сайта по линия на различни инициативни комитети, свързани със същите лица.

Клуб Z потърси Цеков за коментар, но засега той не отговаря на обажданията ни.