Парламентът ратифицира единодушно протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО. В подкрепа на ратификацията гласуваха 140 депутати. Въпреки историческия момент от БСП изпълниха заканата си да не дойдат в парламента и лявата част на залата остана празна.

Преди гласуването лидерът на "Атака" Волен Сидеров направи поредното си забележително изказване. Той призова членството в НАТО да не се обявява за ценностна система. Сидеров постави и въпроса дали въобще трябва да има военни блокове. И припомни, че България е участвала и в други военни блокове.

"Буш и Горбачов се договаряха военните блокове да бъдат закрити", каза Сидеров, като допълни, че той лично има такава информация.

И припомни, че след падането на Берлинската стена Варшавският договор е закрит, а НАТО не.

"Сигурност и мир срещу кого? Срещу какво? Кой е врагът? По комсомолски възторжено се радваме на присъединяването на Македония в НАТО. Какво точно значи това? Какво прави НАТО на Балканите, има ли подготовка за военни действия? Аз виждам такива признаци", каза още Сидеров.

Той каза още, че обществената атмосфера в Северна Македония трябва да е такава, че никой да не се притеснява да афишира българско самосъзнание.

Външният министър Екатерина Захариева присъства на ратификацията.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов призова Македония да не репресира хората с българско самосъзнание. Той припомни, че те все още не могат да ползват правата и свободите си и имат затруднения в професионалната си кариера. Симеонов каза още, че не трябва да се разрушават паметници, призова в Скопие да не се говори за "български окупатори" и др.

Повечето изказвания от трибуната не бяха на нивото на събитието, тъй като изказващите се не успяха да се въздържат от изкушението да отправят политически послания за собствена употреба. Незнайно защо лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че пътят на България през Европа минава през Босфора. Той изтъкна и ролята на ДПС за членството на България в НАТО и ЕС.

"Подкрепяйки днес това решение, ние препотвърждаваме увереността си към евроатлантическите ценности, които защитават демокрацията. В същото време така отричаме всяка форма на ксенофобия, национализъм, омраза и популизъм", каза още Карадайъ.

Голяма част от изказването на зам.-шефа на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов бе насочено срещу БСП.

"Много е тревожно, че днес БСП отсъства. Въпреки отсъствието им мога да кажа, че те са имали отговорна позиция, когато се касае за региона и европейската перспектива на Западните Балкани. Много е болно и жалко, когато вътрешни политически ежби допринасят за лошия имидж на страната ни и на парламента. Не е нормално избирателите да са гласували да имат свои народни представители и те да отсъстват от важни дебати, които може да ни направят по-силни. Не приемаме ултимативното поведение и нарцисизма, който има в лидерството на БСП", заяви Цветанов.

 

Местата на депутатите от БСП останаха празни.