Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България смята, че е уместно Конституционният съд да се произнесе за съответствието на измененията в Закона за личните данни с конституцията. От АЕЖ са готови със становище, което ще внесат в съда, ако той бъде сезирана от някой от имащите право на това.

Позицията на организацията е в отговор на решението на парламента да отхвърли ветото на президента Румен Радев върху разпоредбата от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни. Държавният глава възразяваше срещу установените с параграф 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

"Народното събрание преодоля в сряда със 127 гласа “за”, един “против” и четирима “въздържали се” ветото на президента върху част от Закона за личните данни. Държавният глава върна за ново обсъждане част от измененията след призив на Асоциацията на европейските журналисти - България и други организации, които смятат, че въпросните законови текстове създават предпоставки за неправомерно ограничаване на свободата на изразяване и биха могли да доведат до цензура и автоцензура", напомниха от Асоциацията.

Според АЕЖ "въпросните законови текстове създават предпоставки за неправомерно ограничаване на свободата на изразяване и биха могли да доведат до цензура и автоцензура". От асоциацията все пак отбелязват, че е постигнат "напредък по отношение на помиряването на две основни права - правото на защита на лични данни и правото на свободно изразяване".

"Все пак в окончателния вариант на закона останаха десет критерия, с които журналистите, писателите и научните работници би трябвало да се съобразяват в работата си. Въпреки отпадналото изискване тези критерии да се прилагат кумулативно, а изричното посочване, че трябва да бъдат съобразен само относимите към всеки конкретен случаи, смятаме, че това изискване създава предпоставки за цензура и автоцензура при журналистите", отбелязва АЕЖ в позиция до медиите.

Според съсловната организация предвидените високи глоби "биха могли да се използват от държавата в лицето на Комисията за защита на личните данни за репресия над неудобни медии и журналисти". Именно заради това лидерът на БСП Корнелия Нинова им е обещала след срещата с техни представители, че ще сезира Конституционния съд.

"При всички случаи, очакваме допълнителни гаранции относно прилагането на Закона и помиряването на правото на защита на личните данни с правото на свободно изразяване в подзаконови нормативни актове. Ще продължим да следим за баланса между двете права и ще реагираме, включително и с уведомяване на международните си партньори, ако констатираме, че защитата на лични данни се използва за неправомерен натиск над журналисти", се казва в позицията на организацията.