Ако просто бъде настанен в психиатрия, съществува огромен риск за Георги Георгиев от Нови Искър. Успоредно с това трябва да се предприемат неотложни мерки за оцеляването му.

Тези две становища изложи днес пред СГС не дори адвокатът на младия мъж, а съдебният психиатър проф. д-р Петър Маринов. По отношение на Георги Георгиев съдът прие обаче, че е налице обосновано предположение, че той е извършител на четворното убийство на брат си, майка си, баща си и баба си в кв. Кумарица на гр. Нови Искър. 

Дори прокуратурата не поиска арест, а принудително лечение за 30 дни в държавната психиатрична болница в Ловеч за младия мъж  (род. на 13 януари 1993 г.)

Проф. Маринов обаче настоя, че той трябва да бъде настанен в многопрофилна болница, и то с елемент на неотложност. Стана ясно, че има данни за напреднала туберкулоза, която може да бъде с фатален изход

В този смисъл настаняването в държавна психиатрична болница би го обрекло на много висок риск.

Георги има и "доста тежка форма на епилепсия", която изисква невролог.

"Дотук двама трябва да са специалистите – фтизиатър и невролог - а това не може да се реализира в Ловеч.... И разбира се - психиатър", след кратко замълчаване допълни експертът.

Самият Георги говори несвързано и объркано. Той стройно отговаря на въпроси като например какъв му е ЕГН, къде е роден, с какво образование и пр... Но като дойде време да дава обяснения, заяви, че и той, и хората в България са подложени на психическо оръжие. 

"Много хора по цял свят протестират... Досието (здравното му, б.р.) е практически нереално... Имаше две деца, които частично познавах – едното се самоуби от тормоза.

Понеже запазих тайна, ми се случи онова."

Той каза, че психическото оръжие се употребява "своеволно срещу България". И вкара в историята си и "един репортер, който обгоря – и се засамозапали, загина поради същите причини". 

Въпреки това прокуратурата продължи да настоява за Ловеч, а адвокатът - дори за Университетската болница в Пловдив.

Все пак съдебният състав постанови един път задържане под стража за Георгиев и автоматично веднага - принудително настаняване за изследване в МВР болница. Като компромисен вариант, в който има всички нужни специалисти.

"Как мога да се защитя - попита Георги съда. - Има ли хора, които се занимават с такава дейност тук, или трябва да искам помощ от ЕС? Зависи не само решаването на случая от това, но и много други животи."

Междувпрочем служебният адвокат на Гергиев - Стоян Стоянов заяви пред медиите после, че клиентът му "има огромна вероятност да е бил използван". А на уточняващ въпрос, поясни, че всички са чували за имотната мафия, която използва такива хора.

Той в заключение предложи да се изискат снимки от сателит - "от суперкомпютъра на НАТО", за да се види кой е влизал в къщата в Нови Искър през последните дни. Това често се правело на Запад.