Сградата на руското посолство в 6-и район на Прага е огромна. Внушителна вила с високи римски колони, отчасти обградена с масивен зид. Това е един от най-големите имоти на Руската федерация на територията на ЕС. При това Чехия с нейните малко над 10 милиона жители е една от най-малките страни членки на съюза. Въпреки това Русия явно използва малката държава като база за извършване на шпионски операции в целия Европейски съюз.

Посолството на Русия като център за осъществяване на секретни операции в страната, “резидентура”, както е на руски шпионски жаргон – на този факт се обръща внимание в годишния доклад на чешкото контраразузнаване BIS, който през декември м. г. бе предоставен на членове на правителството и на президента.

В документа се споменава за "нерегистрирани офицери от тайните служби под прикритието на дипломати". Те се окачествяват като огромен риск за чешките граждани. Отбелязва се и дейността на хакерските групировки "Турла" и "ART28". Още през 2016 г. и 2017 г. те са проникнали в чешки правителствени структури, прихванали са комуникации на Министерството на отбраната и на армията.

Подобни подробности и директният тон са необичайни за доклад на тайните служби, където обикновено се говори най-общо за глобалното развитие. Още по-необичайна е реакцията на президента Милош Земан.

Само три дни, след като е получил доклада, в интервю за тв канала "Барандов" той посочи, че в документа липсват конкретни доказателства за руски агенти, които понастоящем да са в страната. Земан говори за "тъпо бърборене" и нарича служителите на собствената му тайна служба BIS "аматьори".

С това напомни на Доналд Тръмп, който по повод на руската намеса в предизборната битка в САЩ също се противопостави на службите, които са на негово подчинение.

Чешкият президент Земан обаче далеч по-въодушевено и по-често от Тръмп изразява симпатиите си към Владимир Путин. Това политика на саботаж ли е спрямо собствените тайни служби и превръща ли се по този начин Чехия в слабото звено на ЕС и НАТО?

"Без съмнение Чехия е особен случай", казва за "Ди Велт" Онджей Кундра. От години журналистът разследва случващото се около руското посолство, както и дейността на руските спецслужби.

"Част от политическия елит има връзки с Москва. Не става дума само за Земан, а и за хора от неговото обкръжение", казва разследващият журналист.

Към това трябва да се прибавят и дясноекстремистката партия SPD, както и социалдемократическата GSSD, които са приятелски настроени към Кремъл. С гласовете си социалдемократите подкрепят в парламента правителстото на малцинството на премиера Андрей Бабиш.

Според Кундра в Чехия има още една особеност. При социологически проучвания мнозинството симпатизира повече на Франция и Италия, отколкото на Русия. Големият съсед Полша е далеч по-харесван в Чехия в сравнение с други държави от ЕС в Централна и Източна Евопа, които до краха на социализма са били в съветската сфера на влияние.

“От историческа гледна точка Полша има друг опит по отношение на Русия, а и географски е по-близо до нея. Ето защо поляците са по-наясно с дезинформационните кампании на Кремъл и руската активност по-малко зарибява”, казва Кундра.

Под “активност” той разбира агенти под прикритието на дипломати. През октомври м. г., позовавайки се на източници от тайните служби, чешкото радио GR съобщи, че през 2014 г. в Прага са се подвизавали Александър Петров и Руслан Боширов. Двамата са обвинявани, че на 4 март 2018 г. в Солсбъри са отровили с бойното отровно вещество “Новичок” бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Експертът Ондрей Кундра е убеден, че руското посолство в Прага често се превръща в база за извършване на операции и в други държави от ЕС, не само в Чехия:

“Ето защо е още по-важно с това да бъдат запознати съседките ни. Повод е и фактът, че чешката тайна служба BIS с нейните 800 служители е значително по-малка в сравнение със службите на други държави от ЕС и Русия е наясно, че другаде е под по-засилено наблюдение.”

Днес обаче “активност” означава и упражняване на влияние върху населението като част от водене на хибридна война.

“Все повече се увеличава броят на проруските информационни канали, предаващи на чешки език. Налице са хиляди акаунти в социалните мрежи и стотици верижни имейли, чрез които се прави опит общественото мнение да се манипулира в полза на Кремъл”, казва за “Ди Велт” Якуб Каленски.

Каленски е експерт по дезинформационни кампании към тинк-танка Atlantic Council. От 2015 до 2018 г. той бе начело на “East Stratcom Task Force” на ЕС, чиято цел е да се работи срещу руски дезинформационни кампании.

Мнението на Каленски е сходно със залегналото в доклада на чешката тайна служба BIS:

“Това е предизвикващо тревога развитие на нещата, но въпреки това Чехия не бива да се принизява като слабото място на западния съюз.”

Според него правителството отдавна не е така проруски настроено, както президентът Земан. Службата BIS вършела добра работа, а на ясния тон в нейния доклад трябвало да се гледа като на зададени за политиката насоки.

Междувременно 60 чешки депутати настояват да се сформира специална парламентарна комисия, която да разследва дейността на руски и китайски служби на територията на Чехия. Но достатъчно ли е това?

Както BIS, така и Каленски изтъкват ролята на руското посолство. В него, както и в консулствата на Русия в Бърно и Карлови Вари, работят близо 200 дипломати.

Поне една трета от руските дипломати в Прага са от ГРУ – руската военна тайна служба. Към това трябва да се прибавят “нелегални резиденти” – лица, които живеят нелегално в страната, а понякога са дори чешки граждани, какъвто беше случаят с Роберт Рахардзо. В Чехия през 2010 г. трима генерали бяха принудени да се оттеглят, след като стана ясно, че чрез служащи в армията руският шпионин Рахардзо е имал контакти с кабинетите на военните. И до днес обаче не е известно какви информации са били подавани на Москва.

“Руснаците никога не са си тръгвали. Нашата страна е най-западната от бившия Източен блок и ето защо беше първата, в която КГБ изгради резидентура. След срива на Съветския съюз Русия не изтегли персонала си”, обяснява разследващият журналист Кундра.

През 90-те години на миналия век руските дипломати използваха контактите си с чешките политически и бизнес среди и се обогатиха. Днес, след като Русия отново започна да залага на прийоми на тайните служби, те използват тези си връзки за осъществяване на възложените им операции. В доклада на BIS се отправя предупреждение за влияние на руснаци чрез подставени лица върху чешката икономика, особено в сферата на енергетиката.

Шефът на спецслужбата BIS Михал Коуделка нарече казаното от президента Земан “неудачно”. Той обърна внимание на факта, че в началото на тази година службата е разкрила руски шпионин. Според Коуделка това е поредно доказателство за руска “активност”, дори Земан и други да не искат да приемат истината.