Изборът на нова Централна избирателна комисия (ЦИК), на който от ГЕРБ все пак се съгласиха (въпреки първоначалното настояване настоящият състав в условия на изтекъл мандат да продължи да работи поне за евровота и евентуално за местните избори наесен) е напът да произведе нова юридическа драма. И решение "на ръба" на закона. 

Проблемът е в разпределението на квотите в изборната комисия. Според действащия Изборен кодекс ЦИК се състои от 18 членове - пропорционално представителство на парламентарните формации и по един член от партиите, които имат представителство в Европейския парламент, но не и в националния. За мандата 2014-2019 г., който изтича на 31 март, има изключение. То гласи буквално: 

"За периода на мандат на Централната избирателна комисия 2014 - 2019 г., когато след проведени последващи избори за народни представители или за членове на Европейския парламент от Република България има избрани нови парламентарно представени партии и коалиции, или нови партии, или коалиции, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, съставът на Централната избирателна комисия се допълва с по един член, предложен от тези партии или коалиции до президента на републиката. Новите членове на Централната избирателна комисия се назначават от президента на републиката за срок до приключване на мандата на действащите членове."

Тоест - в момента ЦИК може да "обрасва" с още членове на база резултати от проведени междувременно избори. Така например и "Воля" вече има представител в изборната комисия, а целият ѝ състав към днешна дата е 23-ма души. 

Пред(по)ложението от днес на председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, споделено пред журналисти след заседанието, на което се приеха процедурни правила за избора на нова ЦИК, звучи така: 

"Разпределението на квотите - 18 членове, които са съобразно пропорцията на партиите в националния парламент. Другите – “европейско представени” партии - са плюс тази квота от 18 човека – така смятаме да се реши този въпрос. Формацията на Николай Бареков има право на представител в ЦИК. 

Текстът от ИК, който императивно предвижда партиите и коалициите, които имат представител в Европейския парламент, но нямат група в националния парламент, предполага, че в новата ЦИК по един представител трябва да имат обединението на бившата формация на Николай Бареков и ВМРО, което вече не съществува, но има евродепутат - Ангел Джамбазки, както и Реформаторският блок, който също не съществува формално - но има член на ЕП в лицето на Светослав Малинов. Представителството вероятно ще се промени след евровота в края на май, но към момента законът предвижда точно това. Тези двама души обаче трябва да са в рамките на 18-те членове на ЦИК, а не "плюс", както допуска Кирилов. 

Изборният кодекс предвижда, ако представените в Европейския парламент формации не излъчат свои хора за ЦИК, то парламентарно представените формации да "запълнят" и техните места. Това обаче пак е в рамките на 18-те членове, защото изключението, цитирано по-горе, е фиксирано само за работата на ЦИК в мандата 2014-2019 г. Тоест за нов мандат - в какъвто биха встъпили новоизбраните членове на ЦИК, не важи. Освен ако... ГЕРБ и компания не "пипнат" и тези текстове в Изборния кодекс покрай "ремонта на ремонта" на кодекса заради преференциите. А той предстои. 

Данаил Кирилов днес обясни, че проблемите са породени от "префорсирането" на избора на нова ЦИК заради изтичащия мандат на действащата комисия. За което са виновни от БСП. За  останалите "неразбории" пък бе обвинена лично Мая Манолова, която писа действащия кодекс.

Пак Кирилов обясни, че ГЕРБ ще прави анализ на работата на членовете на ЦИК, които са номинирани от партията и са в настоящия състав. На база на този анализ ще се реши дали тези хора да бъдат номинирани отново, се разбра от думите му. Не стана ясно как това кореспондира със заявките на ГЕРБ досега, че настоящата ЦИК трябва да остане с изтекъл мандат и за евровота, и за местните избори, защото има опит. 

Правната комисия отложи разглеждането на промените в Изборния кодекс, свързани с възстановянането на осакатената по предложение на ДПС, но с гласовете на ГЕРБ и НФСБ преференция. Мотивът - да се изчата евентуално вето на президента Румен Радев. 

 Всичко в правната комисия днес, въпреки че избора на нова ЦИК бе провокиран от БСП, се случваше в отсъствието на представители на соцпартията. И от ГЕРБ не пропускаха да го отбележат.