Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британската премиерка Тереза Мей са против твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Това стана ясно от разпространено съвместно изявление на двамата лидери след срещата им тази вечер в Брюксел.

Юнкер посрещна Мей в централата на ЕК с лепенка на лявата буза. Разбра се, че той се е порязал сутринта, докато се е бръснел.

„Казвам ви да не си мислите, че г-жа Мей ме нарани“, заяви той пред репортерите.

И изрази увереност, че не очаква пробив по въпроса за отстъпките, които тя идва да иска за „Брекзит“. С тази задача я натовариха британските депутати, които отхвърлиха нейния план.

По-късно бе разпространено съвместно изявление на Юнкер и Мей. Обсъжданите въпроси са били следните:

• Какви гаранции ще бъдат дадени по отношение на предпазния механизъм за Ирландия. Това още веднъж подчертава временното му естество и дава съответните законови гаранции на двете страни. И двамата лидери потвърждават ангажимента си за избягване на твърда граница на между Ирландия и Северна Ирландия и за зачитане на целостта на вътрешния пазар на ЕС и Великобритания. Тереза Мей е признала позицията на ЕС и най-вече писмото на Юнкер, изпратено на 14 януари.

• Каква ще бъде ролята, която алтернативните варианти могат да изиграят при замяната на предпазния механизъм в бъдеще. Преговарящият от ЕС Мишел Барние и британският държавен секретар за „Брекзит“ да обсъдят пътя, по който ще вървят Лондон и Брюксел.

• Ще могат ли колкото се може по-бързо да бъдат внесени добавки или промени в политическата декларация в съответствие с позициите на ЕС и британското правителство, както и да бъде увеличено доверието на фона на амбициите на двете страни за бъдещото партньорство.

Юнкер и Мей се разбраха също така да се срещнат отново преди края на този месец.