"Ювентус", един от големите фаворити за спечелване на Шампионската лига, е изправен до стената след загуба с 0:2 като гост на "Атлетико" (Мадрид) в първия осминафинал. Двубоят се игра на стадион "Уанда Метрополитано", който е домакин на финала на 1 юни, но тази вечер арената се оказа негостоприемна за Юве.

И завръщането на нея изглежда трудна задача още от старта на елиминациите. Кристиано Роналдо си тръгна без усмивка от Мадрид, а "Атлетико", който в миналото беше една от любимите му жертви, този път го огорчи. 

Все пак шансовете на "Старата госпожа" остават, но италианският хегемон ще трябва да доказва класата си срещу корав опонент.

"Атлетико" и "Ювентус" се хвърлиха в битка от началото. В 27-ата минута се стигна до първата намеса на видеоасистента (ВАР). Първоначално съдията Феликс Цвайер отсъди дузпа за домакините за нарушение на Ди Шилио срещу Диаго Коста, но ревизира решението си - пряк свободен удар. Антоан Гризман затрудни вратаря Войчех Шчесни, но само толкова.

Съперниците си деляха надмощие и не стигнаха до голове преди почивката. В 53-тата минута Гризман удари греда. 

В 72-ата минута ВАР отново "се произнесе" в ущърб на "Атлетико", така феновете на отбора вероятно са си припомнили за мача с "Реал" от Примера наскоро на същия стадион. Влезлият като смяна на мястото на Коста таран Алваро Мората отбеляза, но попадението не бе зачетено заради нарушение в атака.

Все пак "дюшекчиите" стигнаха до два гола в края, отбелязани от защитници при разбърквания в пеналта на гостите. В 78-ата Хименес вдигна на крака феновете на "Метрополитано". Пет минути по-късно Диего Годин даде още по-добър аванс на испанския тим.

В края Юве пропусна да върне поне единия гол. Бернадески се размина с шанса при центриране на Роналдо, а след това и самият Кристиано не успя да се разпише.

ВАР имаше важна роля и в другата среща тази вечер - между "Шалке" и "Манчестър Сити" (2:3). Английският първенец се вижда на четвъртфинал, освен ако не стане сензация на реванша. Но мина през перипетии.

В Гелзенкирхен "Сити" остана с човек по-малко, а съперникът му получи две дузпи.

Въпреки това "гражданите" първи се оказаха с явна помощ в 18-ата минута - при гола на Серхио Агуеро за 1:0. Секунди преди попадението, дошло от грешка в защитата, имаше нарушение в атака, но реферът не го отсъди.

В 38-ата и 45-ата "Шалке" обърна след две дузпи, дадени след помощ от ВАР. И в двата случая Набил Бенталеб не трепна и даде аванс на своя тим на почивката.

В 68-ата положението на гостите се усложни заради втори жълт и червен картон на защитника Николас Отаменди.

Въпреки това "Сити" стигна на свой ред до обрат и показа, че ще е решен да води битка за трофея тази година. В 85-ата влезлият като смяна Лерой Сане огорчи бившия си отбор с майсторско изпълнение на пряк свободен удар. В 90-ата и Рахим Стърлинг окончателно смълча германците след нова грешка в отбрана за "Шалке".

Така вълнуващо приключиха всички първи осминафинали. Ответните сблъсъци започват по-следващата седмица.