"Фолксваген" залага на електромобилността. До края на тази година ще започне производството на "Фолксваген I.D.". Като косвен резултат концернът ще строи и нова фабрика в Източна Европа. Сред кандидатите е и България.

Човек просто трябва да се ощипе, за да повярва, че мениджъри на "Фолксваген" са в състояние да изрекат изречения като следното:

"Глобалното затопляне е в ход и концернът "Фолксваген" е част от този проблем."

Точно това заяви Ралф Пфицнер, чиято сфера на отговорност са проблемите на устойчивото развитие. А Томас Улбрих, завеждащ-отдел „Електромобилност“, каза:

"Моделът I.D. ще бъде първият климатично неутрален автомобил, произвеждан серийно!"

Няма и четири години, откакто концернът "Фолксваген" изпадна в тежка криза заради т.нар. дизелгейт. Американски съдилища го осъдиха да плаща глоби в размер на милиарди. Големите процеси в Германия още предстоят. Новият шеф на концерна във Волфсбург Херберт Дис междувременно обяви сериозни промени - насочване на производството към екологичната мобилност. Списание "Шпигел" писа, че "Фолксваген" планира въвеждането на свой „вътрешен данък“ върху въглеродния двуокис, за да стимулира ограничаването на емисиите от въглероден двуокис.

До 2050 година - климатично неутрално производство?

До 2050 години концернът "Фолксваген" иска да сведе емисиите на въглероден двуокис до нула, а автомобилите да се произвеждат по екологично съобразен начин.

"За да постигнем тази цел, трябва да започнем отсега с промените", казва Кристиан Зенгер от отдела за електромобилност.

До 2023 година концернът ще вложи 11 милиарда евро в дигитализацията на автомобилите и заводите, както и в екологичното производство. Девет от тези 11 милиарда са предназначени за сектора на електромобилността. В момента се преоборудва и първият завод на "Фолксваген" в Цвикау. Досега там се произвеждаше "Фолксваген Голф". До края на годината трябва да започне производството на "Фолксваген I.D.". Този модел ще е основополагащ за цяла серия от бъдещи електромобили.

Заводът в Цвикау ще играе основна роля, но скоро ще го последват и други - този в Емден, където се произвежда "Фолксваген Пасат", в Хановер, откъдето идват транспортерите, в Млада Болеслав, където се произвежда дъщерната марка "Шкода". Ще бъдат преоборудвани още два завода в Китай и американският завод в Чатануга, щата Тенеси. От концерна поясняват, че 37 процента от енергийното осигуряване на всички заводи на фирмата идват от възобновяеми източници.

Опазването на климата като тема на конкуренцията

Всичко това обаче е само анонс. Защото производството на стоманата, която е необходима на автомобилопроизводителите, е много интензивен процес, свързан с отделянето на големи количества въглероден двуокис. А концернът "Фолксваген" сигурно няма да се откаже от своите доставчици на стомана. Същият проблем съществува и при производството на акумулаторните клетки. "Фолксваген" купува тези основни елементи за акумулаторите предимно от Полша, където електропроизводството е на базата на кафявите въглища.

От "Фолксваген" твърдят, че полските доставчици ще осигуряват енергията за производството на клетките от екологични източници.

"Фолксваген" смята да инвестира и в проекти за опазване на климата. Говорителят на Консултативния съвет за устойчивост към концерна Георг Кел заявява:

"Само чрез декарбонизиране на производството фирмите ще имат шанс в бъдеще. И това ще стане основна тема на конкурентната борба."

"Дойче веле"