Специализираният наказателен съд не уважи късно снощи искането на прокуратурата и не задържа под стража нито един от шестимата обвинени за участие в организирана престъпна група за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК във Варна. Четирима от тях бяха освободени незабавно без никава мярка за неотклонение - дори най-леката "подписка. Двама остават под домашен арест. Решението може да бъде обжалвано.

След два часа пледоарии на страните, съдът изложи доводите си в продължение на час и половина. Съставът анализира показанията на всички свидетели и определи, че има  "доказателствен дефицит" за участие в организирана престъпна група (ОПГ), съобщава бТВ. Ако обвиняемите останат само двама, те пък не стигат за ОПГ - тя трябва да е минимум от трима.

Съдът не откри доказателства, че който и да е свидетел е давал пари на двамата посредници в схемата – сирийците Райян Шахуд и Уафик Шахуд, и лекарите Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова и Мима Великова.

„Няма основание за повдигане на обвиненията на лекари, тъй като има, в случая за извършено престъпление по член 301, тъй като тези лекари не се водят длъжностни лица, съгласно тълкувателно дело на ВКС. И тяхното становище е, че трябва да са на ръководни длъжности”, каза Мариана Тодорова, адвокат на обвинената Ваня Петкова.

„Обърнете внимание, от петима лекари само двама бяха членове на ТЕЛК, а другите двама не са, и моята подзащитна д-р Великова беше освободена без никаква мярка”, заяви Емил Георгиев, адвокат на обвиняемата Мима Великова.

Обвинението ще обжалва.

„Не сме съгласни с изводите на съда, поради което ще протестираме. Съображенията ще изложим в протеста. Ние считаме, че има организирана престъпна група и прочитът на доказателствата, който ние сме направили, е наистина диаметрално различен”, съобщи прокурор Лидия Манолова.

Според обвинението двамата сирийци са насочвали клиентите към определени лекари, за да им се издават фалшиви решения за инвалидни пенсии. В банкова каса на Уафик Шахут например са открити 1 милион и 600 хиляди лева, обясниха още от прокуратурата. Няма доказателства, че сумата е от престъпна дейност, обясни в мотивите си съдът.

Залавянето на "организираната престъпна група" бе анонсирано на петчленна пресконференция във вторник от зам.главния прокурор Иван Гешев, наблюдаващия прокурор, шефа на ГДБОП, главния секретар на МВР и директора на ГД "Национална полиция".