Хърватинът Марин Чилич за пръв път в кариерата си спечели Откритото първенство на САЩ по тенис с безкомпромисен успех на финала над японеца Кей Нишикори с 6:3, 6:3, 6:3.

Така Чилич стана първият представител на Хърватия от 2001 г. насам, успял да достигне до финала на турнир от Големия шлем - след Горан Иванишевич. Нишикори пък е първият японец, записъл същото постижение. 

"Ключът за победата бе това, че се придържах към своята си игра и тя даваше резултат. Последните десет сета на турнира показах удивителен тенис. Досега не можех сам да си повярвам, че мога да спечеля турнир от Големия шлем. Мечтал съм си за това цял живот и в последните 4-5 дни всичко започна да се променя, особено моят тенис. Това е огромно постижение за мен и екипа ми", каза Чилич. 

Тенисистът сподели още, че когато е започнал да работи със своя треньор, именитият му сънародник Горан Иванишевич, той му е казал, че трябва да смени стила си и да играе по-агресивно.

"Аз лично повече обичам тактиката и не ми беше лесно да променя своето мислене на корта. Нужни ми бяха 5-6 месеца, за да се пренастроя. В крайна смета Иванишевич ме научи да получавам удоволствие от тениса", заключи 25-годишният Чилич.

А триумфът в Ню Йорк връща Чилич в топ 10 на световната ранглиста. През другата седмица той ще заеме девета позиция, което означава, че Григор Димитров отива на десето място, след като вече бе изместен и от Кей Нишикори.