БСП не е напуснала Народното събрание заради осакатяването на преференциалното гласуване и останалите спорни решения на властта по Изборния кодекс, а за да не подкрепи присъединяването на Северна Македония към НАТО. 

Това откритие направи председателят на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов пред бТВ тази сутрин.

Само преди ден - докато течаха дебатите по историческата ратификация, за чието приемане левицата наистина отсъстваше - заради обявения бойкот, докато управляващите не се съобразят с "изборните" им искания, Цветанов обяви от трибуната, че представители на БСП също имат принос и позицията им е проевропейска. 

"Мотивът за излизане от парламента на БСП не е този, за който се говори, а присъединяването на Северна Македония към НАТО. Ние знаем кой взима решенията в БСП...", заяви Цветанов, но не уточни момента с решенията. 

 По думите му обаче за първи път Корнелия Нинова е успяла да вкара БСП в ситуация, в която системна партия от българския политически живот не участва в историческо гласуване, каквото е ратификацията на протокола за присъединяване на Северна Македония към Северноатлантическия алианс. 

Цветанов за пореден път разказа как, според него и партията му, се стигна до подкрепа от ГЕРБ за предложенията на ДПС в Изборния кодекс. И практическото обезсмисляне на преференциалното гласуване с невъзможен за постигане праг за пренареждане на листата. Разказът беше познатият: на 14 февруари не е имало кворум и осигуряването му е зависело от постигане на компромис и подкрепа на предложения на движението. За ГЕРБ било по-неприемливо да подкрепят разрешаването на агитация на майчин език или отпадане на уседналостта при европейски и местни избори - други "редовни" предложения на ДПС.

Цветанов категорично отрече управляващите да са "отнемали избирателни права", обясни и как той лично винаги е бил "за" преференцията.

"Винаги съм бил "за" преференцията, но в политиката невинаги става това, което харесваш. Политиката е изкуство да постигнеш баланс. Не сме ограниничили избирателни права", заяви той.

Вторият човек в ГЕРБ нападна обаче конкретен депутат от БСП - Явор Божанков от Велико Търново. Зам.-председателят на ГЕРБ е избран от същия район. И от думите му се разбра, че сред граждани на Търново имало "усещане", че в листата на левицата на последния вот са се събирали преференции за назования депутат "по не особено демократичен начин". От казаното остана впечатление, че Цветанов визира именно преференциално избрания Божанков, макар да обяви, че не бил казал такова нещо - заключението било на водещия...

Нещо повече - Цветанов твърди, че преди да стане депутат от БСП, Божанков е бил представян за местен лидер във Великотърновско не от левицата, а от Радан Кънев (тогава лидер на ДСБ - б.р.).

"Аз нося отговорност за всяко решение на парламентарната група на ГЕРБ. Нито съм се крил, нито ще се крия зад колективна отговорност", обясни Цветанов решението си депутатите да подкрепят осакатяването на преференциалното гласуване. Но бе категоричен, че към момента на взимане на това решение (за което бил уведомен и премиерът Бойко Борисов), е бил прав. 

Зам.-председателят на ГЕРБ закономерно отрече да има договорки между властта и ДПС, които официално са в опозиция.