България проявява двойни стандарти по отношение на майчиния език на българите в чужбина и майчиния език на турците у нас. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна Ерол Мехмед (ДПС) по повод днешния международен ден на майчиния език.

"Има парадокси, има абсурди, има и целенасочена дискриминация. Ние през миналата седмица си гласувахме Изборен кодекс, според който употребата на майчин език е забранена по време на предизборна кампания, дори и с превод! Наложена е едноезична догма. Препоръките на Венецианската комисия (Европейската комисия за демокрация чрез право, б.р.) вече не се и четат, те просто са неглижирани", заяви Мехмед.

Той припомни, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов са обяснявали, че ГЕРБ не е в коалиция с ДПС именно с аргумента, че забраната за агитация на майчин език и уседналостта са останали.

"В превод на майчин български език те се хвалят, че е наложена дискриминация на милион и половина български граждани - техни сънародници, и май чакат аплодисменти от българското общество. Това е разпад на ценностите", заяви Мехмед.

Той припомни, че наскоро Борисов се е радвал, че старото име на Димитровград в Западните покрайнини, а именно Цариброд, се връща и ще бъде написано на сградата на общината на български.

"При нас имената на хиляди местности, села и градове са сменени още през 1934 г. след военния преврат, но се сменят и сега", припомни Мехмед, имайки предвид смяната на турските имена на определени местности.

Депутатът от ДПС допълни още, че всички държавни институции мълчат по този въпрос.

"Демократично ли е употребата на език да се санкционира? Нормално ли е да глобиш човек, защото говори с друг човек и двамата прекрасно се разбират? Коя друга недеспотична държава в съвременния свят забранява на хората да говорят на родния си език", попита Мехмед.

Според него да пазиш родния си език е родолюбие. Мехмед припомни, че майчините езици все по-малко се изучават в българските училища.

"Дали е същото отношението към изучаването на майчиния български език в държави, в които има български малцинства, като Сърбия, Македония, Молдова, Румъния, Украйна, Албания. В същото време има над 550 български неделни училища по цял свят с осигурено финансиране от българското Министерство на образованието, които изучават български език в чуждите родини и ние подкрепяме това.  Но наяве излизат двойните стандарти и те са притеснителни за знаещите и разбиращите хора", каза още Мехмед.

И обобщи, че "нетолерантна България от 30 години не се е развила нито сантиметър".