Системата ВАР ("Видеоасистент на рефера") дебютира в Шампионската лига от началото на елиминациите тази година, ала това никак не минава "по вода". Досега гледахме на технологията като някаква екзотика, но от лятото тя ще е вече във всички евротурнири, във Висшата лига на Англия, на Европейското догодина, а в близко бъдеще и в България, както обеща Борислав Михайлов.

Снощи в Гелзенкирхен на осминафинала между местния "Шалке" и "Манчестър Сити" (2:3) станахме свидетели на лошата страна на ВАР, мненията за която все още са на двата полюса.

В 38-ата минута, след като реферът Карлос дел Серо Гранде веднъж вече прибегна до видеото, се стигна до ситуация, при която топката срещна ръката на защитника на "гражданите" Николас Отаменди. Това не се видя в реално време - всичко стана бързо, ударът бе много силен и отблизо. Футболистите на "миньорите" започнаха да протестират и Серо Гранде реши да уважи апелите им.

Той спря играта и поиска да види монитора край терена. За да знаят и зрителите на стадиона какво става, това, което гледа съдията, се предоставя и на тях. Хубаво, но се оказа, че помощното средство не работи. Арбитърът нямаше какво да наблюдава, нито пък публиката. В това време на терена цареше суматоха - играчите и на двата отбора опитваха да влияят на решението.

Така след известно забавяне съдията трябваше да се довери на асистентите си в стаичката. Те му казали, че топката се отклонява в ръката на бранителя - близо до рамото. Дузпа и гол, с който "Шалке" изравни, а в края на полувремето и поведе от нов 11-метров удар (отново присъден с ВАР), но тогава поне нямаше драма.

А това "известно забавяне" заради проблема с техниката е точно четири минути и 26 секунди от спирането на играта до изпълнението, изчислява британският в. "Дейли мейл".

Ето така за момента ВАР провокира спорове и полемика. Казват, че трябва време, за да се изчистят "бъгове", както и самата комуникация между реферите. Само не мислете, че видеото е панацея. Футболът е контактна игра, а правилата са писани така, че могат да бъдат тълкувани по различни начини. С ВАР или без ВАР разправии ще има винаги.